ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οικοδομική άδεια και παραχώρηση αιγιαλού για τον «Ερημίτη»!


Οικοδομική άδεια και παραχώρηση αιγιαλού για τον «Ερημίτη»!


Σε δύο μήνες όλες οι άδειες λέει η εταιρεία, δεν είναι απλά τα πράγματα απαντούν οι κάτοικοι. Τι δήλωσαν ο Υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, ο επικεφαλής της NCH Capital Ανδ. Σιάντης, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, ο Γ. Τσιριμιάγγος από το Κίνημα του Ερημίτη

Mε ρυθμούς fast track προχωρά η κυβέρνηση σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγει και εκείνη του Ερημίτη στην Κασσιόπη. Το εγχείρημα “απεμπλοκής”, σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο Υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, συστήνοντας επί τούτου ειδική τεχνική ομάδα. Έτσι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη που φιλοξενεί το capital.gr “με την ίδια ομάδα που αναλάβαμε να ξεκολλήσουμε την επένδυση στο Ελληνικό και την ξεκολλήσαμε, με την ίδια ομάδα ξεκινάμε, πάλι με εντολή του πρωθυπουργού, παραδείγματος χάριν με την Κασσιόπη που είναι μια άλλη μεγάλη εμβληματική επένδυση, την οποία συζητάμε εδώ και εφτά χρόνια”.
Άλλωστε είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open για το γοργό της υποθέσεως: «Η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει φέτος. Οι επενδυτές μας έφεραν έναν πίνακα με 15 προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα να «κολλήσει» η επένδυση, και σήμερα που μιλάμε έχουν «ξεκολλήσει» και τα 15.

Υπόθεση δύο μηνών!
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η liberal.gr κάνει λόγο μάλιστα για “ζήτημα το πολύ δύο μηνών” για να εκδοθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν, με κυριότερες εκείνες της οικοδομικής άδειας και της παραχώρησης του αιγιαλού.
“… ζήτημα το πολύ δύο μηνών είναι να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να έχει παραχωρηθεί ο αιγιαλός στην αμερικανική εταιρεία NCH Capital για το τουριστικό έργο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Ο φάκελος πήρε επιτέλους το πράσινο φως από την πολεοδομία Κέρκυρας, τώρα βρίσκεται στην Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού -Οικοδομικού Κανονισμού (ΔΑΟΚΑ) του υπ. Περιβάλλοντος, υπεύθυνη για την έγκριση των εργασιών δόμησης και σύντομα αναμένεται να επιλυθεί και το θέμα της παραχώρησης του αιγιαλού».
«Κάπου μέσα στον Οκτώβριο υπολογίζουμε όλα να έχουν τελειώσει, προκειμένου μετά να προκηρύξουμε διαγωνισμό ανάθεσης κατασκευής του έργου σε τεχνικές εταιρείες, άρα εκτιμάμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2020, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του project τα 3-5 χρόνια», δηλώνει στο liberal.gr o Ανδρέας Σιάντης, επικεφαλής της NCH Capital στην Ελλάδα, αποδίδοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών προσωπικά στις κινήσεις του υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδη.

Συναντήσεις και “κυβερνητικές διευκολύνσεις”
Το capital.gr αποκαλύπτει επίσης ότι “η ομάδα των στελεχών που έχει συγκροτήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ήδη συναντηθεί με τους επικεφαλής της εταιρείας, με σαφή στόχο να αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες απομένουν, ενώ δρομολογούνται και οι επόμενες συναντήσεις.
Στo ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται από “ πηγές με γνώση της πορείας του project”, ότι “υπάρχουν διαδικαστικά, πλην σημαντικά, ζητήματα, η επίλυση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί και αυτό είναι κάτι που απαιτεί κυβερνητική διευκόλυνση. Λόχου χάρη, απαιτούνται κάποια έγγραφα να δοθούν από την Πολεοδομία Κέρκυρας σε ηλεκτρονική μορφή και όχι σε έγχαρτη, να διευθετηθεί η διαδικασία απόδοσης των κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο, καθώς και άλλα γραφειοκρατικά κωλύματα».

Μπέρδεψαν την Υδραίου με τον Μαχειμάρη
Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος ήταν αρνητικός στην επένδυση και καταλογίζει στα θετικά το γεγονός ότι “η προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη νέα δημοτική αρχή υπό την Μερόπη Υδραίου, αντιλαμβάνεται τη σημασία υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων για να αναβαθμιστεί η τοπική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας που έχει πληγεί από το ζήτημα των απορριμμάτων και όχι μόνον”.
Μόνο που στην περιοχή Δήμαρχος εκλέχθηκε ο Γιώργος Μαχειμάρης, που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για τον Ερημίτη, οι οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση το μπέρδεμα της νέας Δημάρχου Κέρκυρας με τον ομόλογό της στη Βόρεια Κέρκυρα προκαλεί κάποια ερωτηματικά…

Γ. Τσιριμιάγγος: Καθόλου αστεία τα διαδικαστικά θεματάκια
Το Κίνημα για την προστασία του Ερημίτη, προφανώς και έλαβε γνώση των τελευταίων κινήσεων για την επένδυση. Ο Γ. Τσιριμιάγγος χαρακτηριστικά γράφει στις σελίδες του Κινήματος στα κοινωνικά δίκτυα:
“Πρώτον , η επένδυση δεν ήταν καθόλου κολλημένη, ο ΣΥΡΙΖΑ την προχώρησε όσο κανείς άλλος. Δεύτερον η κα. Υδραίου φτάνει μέχρι του Μπαρμπάτη, θα πρέπει να κάνουν άλλες συμμαχίες. Τρίτον τα διαδικαστικά θεματάκια δεν είναι καθόλου αστεία…”

Και η απάντηση Γαλιατσάτου στον Άδωνι
Μέσω facebook απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι “δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες ασχολήθηκε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Περιφερειάρχη, ο υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Την πρώτη φορά προβάλλοντας την «επένδυση της Κασσιόπης» (βλέπε Ερημίτης), διαβεβαίωσε για την άμεση προώθηση της και εξέφρασε την ανακούφιση του για την ήττα του Γαλιατσάτου που εμπόδιζε την υλοποίηση της”. (Η δεύτερη φορά αφορούσε στα απορρίμματα της Κέρκυρας).
Όσον αφορά στην Κασσιόπη ο κ. Γαλιατσάτος δηλώνει ότι “Η περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ είναι περήφανη γιατί ερμηνεύοντας το λαϊκό αίσθημα, υπερασπίστηκε την δημόσια περιουσία και σε συνεργασία με τον δήμο Κέρκυρας και τα κινήματα της περιοχής εμπόδισε την υλοποίηση της καταχρηστικής αυτής σύμβασης.
Η μάχη αυτή της ΑΝΑΣΑ συνεχίζεται και σήμερα με προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα.
Θα συμβουλεύαμε όμως τον υπουργό αντί να επιδαψιλεύει επαίνους στον κ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ, να ρωτήσει καλύτερα τον συνάδελφο του υπουργό και γνώστη της τοπικής πραγματικότητας κ. Ν. Δένδια, ποια είναι η γνώμη του για την «επένδυση» αυτή;
Όσο για τις επενδύσεις, αυτά τα χρόνια με τον Γαλιατσάτο και την περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ υπήρξαν πολλές και δυναμικές. Στον τουρισμό ,την μεταποίηση , τον πρωτογενή τομέα. Ας κάνει τον κόπο ο κ. υπουργός να ρωτήσει τις υπηρεσίες του και να μάθει, για να μην εκτίθεται.
Επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα, αυτό ήταν το δίπτυχο της ΑΝΑΣΑ.
Γιατί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι καταχρηστικές συμφωνίες σε βάρος του λαού και του τόπου ,αποτελούν «ειδικότητα» του κ. υπουργού και των ομοίων του. Εμείς είμαστε και θα είμαστε από την άλλη πλευρά και τώρα και στο μέλλον!”.

Και ο Δένδιας;
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του συντοπίτη μας Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα και ενόσω η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, είχε παρέμβει αρκετές φορές δημοσίως για να εκδηλώσει αν όχι την αντίθεση, τουλάχιστον την επιφύλαξή του για την επένδυση στον Ερημίτη.
Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι η επένδυση, με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με την ευρεία έννοια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποχωρήσει ο επενδυτής και η έκταση να επανέλθει στα χέρια του δημοσίου. Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν φίλοι της Κέρκυρας στο εξωτερικό που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην προοπτική ανάδειξης του χώρου και απόδοσής του στο κοινό. O κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ και ο ίδιος είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά με τρόπο που θα ωφελεί τον τόπο.
Ενώ μιλώντας στο Corfutv για ακόμα μία φορά επεσήμανε ότι: «Έχει πάρει θέση η τοπική Νέα Δημοκρατία ότι εμείς σαν κόμμα είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, όμως να διασπαθίζεται η περιουσία του ελληνικού λαού με τρόπο που δεν φέρνει οφέλη για την κοινωνία είναι ακατανόητο».

Απομένει να δούμε για ποια ΝΔ μιλάμε: Εκείνη του Αδώνιδος ή εκείνη του Δένδια;

ΠΗΓΗ: corfupress.com