ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Θεοφάνεια στις Αργυράδες –ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. Γ. Καλούδη



Θεοφάνεια στις Αργυράδες –ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. Γ. Καλούδη

Για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε στην Αγία Τριάδα, όπου και γιορτάσαμε   τα Άγια Θεοφάνεια. Η  εκκλησία ήταν σχεδόν  γεμάτη από πιστούς παρόλο  το κρύο,  μιας ολοκάθαρης μέρας που το φως της ομόρφαινε τον κάμπο με τους ελαιώνες και τον Άη Γιώργη με τη θάλασσα, ακόμη περισσότερο. Τα Θεοφάνεια  είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και ο κόσμος συρρέει στις εκκλησίες να λειτουργηθεί και να πάρει μαζί του το αγιασμένο νερό της βάπτισης. Στην ελληνική εθιμολογία, ο Αγιασμός έχει την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων.


Μας έχει   γίνει ανάγκη να συμμετάσχουμε  σε τέτοιες μεγάλες γιορτές που μας φέρνουν κοντά. Βέβαια τούτη η ημέρα έχει και τους φανατικούς ακόλουθους, μιας και υπάρχει και το κυνήγι της … πρωτιάς. Υπήρχαν ακόμη και μικρά παιδιά κάτι που σπάνια τα βλέπουμε άλλες γιορτές. Ο παπά Αριστείδης και οι ψάλτες δημιούργησαν  μια πανηγυρική  ατμόσφαιρα. Προς το τέλος της λειτουργίας γέμισε ακόμη περισσότερο η εκκλησία. Οι αργοπορημένοι είναι συνήθως οι κυνηγοί της  πρωτιάς…  Εκείνος που θα πάρει πρώτος  το Αγίασμα  θεωρεί τον εαυτό του τυχερό της χρονιάς. Είναι και αυτή μια  ιδέα, και είναι να μην την πιστέψει κανείς. 

Για άλλη μια φορά η εξέδρα της βάπτισης, ένα έργο τέχνης, φτιαγμένη από τον παπά Αριστείδη και επιτρόπους, αλλά και ανθρώπους που πάντα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν… Η λειτουργία είχε ένα ήρεμο τόνο  και κατανυχτικό.   Σαν τελείωσε η λειτουργία ο παπά Αριστείδης βγήκε από το Άγιο βήμα με το σταυρό υψωμένο και αφού έκανε τρεις περιφορές ανάμεσα στους πιστούς, πήρε θέση πάνω στην εξέδρα  του βαπτίσματος. Αμέσως ορισμένοι από τους πιστούς μετακινήθηκαν και πλησίασαν την εξέδρα.   

Για τον   ιερέα αυτό δεν είναι ευχάριστο. Εκείνη τη ώρα βρίσκεται…  Μετά φόβου θεού και καρδία συντετριμμένη… Νιώθει πως σε λίγο θα βαπτίσει τον ίδιο το Χριστό. Όντως. Πριν προλάβει ο παπά Αριστείδης να ολοκληρώσει το Μυστήριο της Βάπτισης οι αθλητές της πρωτιάς βούτηξαν τα κύπελλα  μέσα στην κολυμβήθρα με το αγιασμένο νερό.

Στο τέλος όλα πήγαν καλά και όλος ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος.    Προσφέρθηκαν καφέδες, βουτήματα και ποτό στο σαλόνι. Εκεί βλέπει κανείς την μεγάλη προσφορά των γυναικών. 






Καλή  Χρονιά να ευχηθούμε σε όλους.

Κώστας Γ. Καλούδης