ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι δημότες πληρώνουν το ... μάρμαρο της μεταφοράς - Τα σκουπίδια παραμένουν σε Τεμπλόνι - Λευκίμμη


Οι δημότες πληρώνουν το ... μάρμαρο της μεταφοράς - Τα σκουπίδια παραμένουν σε Τεμπλόνι - Λευκίμμη

"Βόμβα" έσκασε όσον αφορά τα σκουπίδια, το μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας. Πρώτα από όλα γιατί το κόστος της μεταφορά στην Κοζάνη θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες και ύστερα γιατί δεν προβλέπεται μεταφορά των υπαρχόντων δεμάτων σκουπιδιών από Τεμπλόνι και Λευκίμμη.

Χαρακτηριστικό τοα παρακάτω ρεπορτάζ του Δ. Μάμαλου από το corfutvnews.gr:
Αποκαλυπτικό το Φ.Ε.Κ για την μεταφορά των απορριμμάτων. Το κόστος θα το πληρώσουν οι δημότες.

Κατέπεσαν οι ισχυρισμοί τόσο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, όσο και της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες για την μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στη ΜΕΑ Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 4751 η υπ’ αριθμ. Απόφαση 284558, για την μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη ΜΕΑ Κοζάνης. Το σκεπτικό της απόφασης είναι σαφέστατο και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών όσον αφορά το ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» για την μεταφορά των απορριμμάτων στη Κοζάνη, αφού στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι: «Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του εξυπηρετούμενου Δήμου, η οποία θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος της οποίας δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί, αποφασίζουμε…».

Άρα, ο ισχυρισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, αλλά και της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, ότι: «Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ» δεν έχει καμία ισχύ και επιβεβαιώνονται όσοι αντέκρουαν από την αρχή αυτόν τον ισχυρισμό. Βεβαίως ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης επανειλημμένως είχε τονίσει ότι «η μεταφορά των απορριμμάτων είναι μια κοστοβόρα διαδικασία και το κόστος θα επιβαρύνει τους δημότες».

Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι από την στιγμή που αποκλείεται η έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή πόρων των Δήμων, και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το βάρος πέφτει στα ανταποδοτικά τέλη, όπερ σημαίνει ότι οι Δήμοι για να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος της μεταφοράς θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη.

Βεβαίως με την συγκεκριμένη απόφαση ανακύπτει και ένα άλλο σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο, τουλάχιστον για το Δήμο Νότιας Κέρκυρας αλλά και για τους κατοίκους του Τεμπλονίου, και ήταν η απομάκρυνση των δεμάτων. Σύμφωνα όμως με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι: «Η παρούσα απόφαση δεν αφορά τη διαχείριση των επί μακρόν αποθηκευμένων (δεματοποιημένων) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των ΟΤΑ του θέματος».

Τι θα γίνει λοιπόν με τους χιλιάδες τόνους των δεμάτων που είναι εναποτεθειμένα τόσο στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, όσο και στο Τεμπλόνι; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να αναμένουμε το πώς θα απαντήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και θα δούμε, με βάση τα νέα δεδομένα, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.