ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τουλάχιστον 40 νεκροί και περισσότεροι από 650 τραυματίες από τον σεισμό στην Αλβανία (UPD) - ΒΙΝΤΕΟ


Τουλάχιστον 40 νεκροί και περισσότεροι από 650 τραυματίες από τον σεισμό στην Αλβανία (UPD) - ΒΙΝΤΕΟ

Στους 40 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία από τη σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσα τους 10 είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ 46 ανασύρθηκαν ζωντανοί από συντρίμμια κτηρίων. Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των αγνοούμενων. Την ίδια στιγμή, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν βοήθεια με σωστικά συνεργεία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Συνεχίζεται η καταμέτρηση θυμάτων και υλικών ζημιών στην Αλβανία. Σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί που κυμάνθηκαν από 5,1 έως 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aljazeera, δύο μέρες μετά από έρευνες και προσπάθειες των διασωστικών αρχών, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον 40 άνθρωποι είναι νεκροί, περισσότεροι από 650 έχουν τραυματιστεί, ενώ μέχρι τώρα 46 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια κτηρίων και έχουν νοσηλευθεί.

Από τους εκατοντάδες τραυματίες, τουλάχιστον 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι Αρχές δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται και βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Tο πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου).

Χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι πλέον λόγω της καταστροφής των σπιτιών τους ή επειδή τα σπίτια τους έχουν υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ράμα δεσμεύθηκε πως θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να μην περάσουν τον χειμώνα στην ύπαιθρο οι πληγέντες.



«Δεν μπορεί κανείς να περάσει τον χειμώνα στην ύπαιθρο ή σε σκηνές, οπότε η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τις ξενοδοχειακές δομές στο Δυρράχιο, στο Καβάγιε, ακόμα και στον Αυλώνα προκειμένου όλες οι οικογένειες που έμειναν χωρίς στέγη να φιλοξενηθούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, να περάσουν τις γιορτές στις καλύτερες συνθήκες με τα παιδιά τους, που δεν θα χρειαστεί να αφήσουν το σχολείο ούτε για μια ημέρα».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν στο πλευρό της Αλβανίας
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Balkan insight, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προσφέρουν άμεσα βοήθεια στην Αλβανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος των αλβανικών Αρχών.

Από την Ελλάδα έχουν αποσταλεί δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί. Συγκεκριμένα, από Αθήνα αναχώρησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.




Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε την αποστολή κλιμακίου γιατρών, που θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν για την Αλβανία μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης. Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα έφτασε στα Τίρανα μια  ομάδα, που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών Αρχών.

Ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα στέλνει και η Ρουμανία, ενώ η Κροατία στέλνει ομάδα που αποτελείται από 15 στελέχη της πολιτικής προστασίας και 8 σκυλιά- διασώστες. Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας HGSS Γιόσιπ Γκράνιτς δήλωσε ότι η Κροατία είναι έτοιμη να αποστείλει περισσότερες ομάδες διάσωσης και οχήματα στην Αλβανία.

Ο Ράμα δήλωσε ότι βοήθεια στέλνουν η Ιταλία, η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο, ενώ ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας. Τέλος, ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

The Press Project