Ευωδιαστοί κόσμοι
Οι πιο εντυπωσιακοί κήποι της Κέρκυρας εμπνέουν με την ατμόσφαιρά τους σε μια έκδοση γεμάτη χρώματα, αρώματα και συναρπαστικές ιστορίες.
Φημίζεται για τις ακτές της, τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, την πλούσια φύση, τη μουσική παράδοση, τα κουμκουάτ της… Γνωρίζατε, όμως, πως η Κέρκυρα είναι ξακουστή και για τους κήπους της; Στο βιβλίο της «Gardens of Corfu» η Αγγλίδα συγγραφέας και σχεδιάστρια κήπων Rachel Weaving «ξεκλειδώνει» τις αυλόπορτες είκοσι τριών από τους πλέον εντυπωσιακούς κήπους του νησιού και με τη βοήθεια της βραβευμένης φωτογράφου Marianne Majerus μας μεταφέρει σε ένα χρωματιστό και ευωδιαστό σύμπαν, γεμάτο άνθη, φρούτα και καρπούς – παρόμοιο με αυτό που είχε εμπνεύσει τον Όμηρο να περιγράψει το νησί των Φαιάκων (που παραδοσιακά ταυτίζεται με τη σημερινή Κέρκυρα) σαν έναν μικρό παράδεισο.
Στοά στη βίλα Κρεβατσούλα. (Φωτογραφία: Marianne Majerus)
Πώς όμως μια Αγγλίδα που είχε φτιάξει τη ζωή της στην Αμερική και με μακρά επαγγελματική διαδρομή στην Παγκόσμια Τράπεζα έφτασε να γράφει για τους κήπους ενός νησιού του Ιονίου; «Ήρθα για πρώτη φορά στο νησί για διακοπές το 2003, με τον σύζυγό μου. Γρήγορα ερωτευτήκαμε τους φιλικούς ανθρώπους του, τον κοσμοπολιτισμό και τις εναλλαγές των τοπίων του. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, αρχίσαμε να ψάχνουμε για οικόπεδο, προκειμένου να χτίσουμε ένα σπίτι». Εδώ και περίπου δεκατέσσερα χρόνια, οι δυο τους μοιράζονται τον χρόνο τους μεταξύ Ουάσιγκτον και Κέρκυρας, όπου η Weaving έχει δημιουργήσει τον δικό της μικρό παράδεισο με μεσογειακά φυτά, λεβάντες, λιόδεντρα και εσπεριδοειδή, σε μια απότομη πλαγιά με θέα τη θάλασσα.
Την κηπουρική την αγάπησε χάρη στον πατέρα της, ο οποίος την έπαιρνε μαζί του στον κήπο για να μαζέψουν τα λαχανικά που καλλιεργούσε από χόμπι. Αυτό, όμως, που την έκανε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο –αφού πήρε σύνταξη– ήταν το ότι συνειδητοποίησε σταδιακά πως οι κήποι είναι μια μορφή τέχνης. «Όταν δημιουργείς έναν κήπο, επιλεκτικά βοηθάς και καθοδηγείς τη φύση προκειμένου να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα, μια διάθεση», λέει χαρακτηριστικά. «Όταν άρχισα να φτιάχνω τον δικό μου στο νησί, δεν είχα εμπειρία των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί, οπότε χρειάστηκε να ζητήσω συμβουλές από ντόπιους κηπουρούς. Κάπως έτσι γνώρισα από κοντά αρκετούς από τους υπέροχους κήπους του νησιού. Δυστυχώς, κανείς δεν ήξερε γι’ αυτούς, γιατί ήταν ιδιωτικοί και ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί σε βιβλία ή άρθρα».
Γεύμα κάτω από γλυσίνες, στον κήπο παλιού αρχοντικού στο Γαστούρι. (Φωτογραφία: Marianne Majerus)
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιβλίο που θα συστήνει σε ένα ευρύτερο κοινό κάποιους από αυτούς τους ιδιωτικούς κήπους, εξηγώντας παράλληλα το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν, καθώς επίσης τις τάσεις τις οποίες ακολουθούν. «Εμφανείς είναι οι βρετανικές επιρροές σε κήπους ιστορικών κατοικιών, όπου βρίσκει κανείς ακόμα και σήμερα εξωτικά φυτά που έφεραν μαζί τους Άγγλοι βοτανολόγοι-εξερευνητές από τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το –ανοιχτό στο κοινό– ανάκτορο Μον Ρεπό (θερινή έπαυλη του ύπατου αρμοστή των Ιονίων Νήσων, Sir Frederick Adam), το οποίο στην εποχή του λέγεται ότι, εκτός από αγγλικού στιλ κήπους με τριανταφυλλιές, είχε και βοτανικό κήπο με 4.000 φυτά από όλο τον κόσμο. Επίσης εντυπωσιακό και το επισκέψιμο Βρετανικό Νεκροταφείο, στο οποίο θα δει κανείς άγριες ορχιδέες, αλλά και πολλές παλιές ποικιλίες φυτών.
Οι κήποι του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. (Φωτογραφία: Marianne Majerus)
Στους σύγχρονους κήπους, από την άλλη, βασικό μέλημα είναι η αειφορία. «Επιθυμία των ιδιοκτητών είναι να αποκτήσουν έναν κήπο που, εκτός από όμορφος, θα είναι πάνω απ’ όλα φιλικός προς το περιβάλλον και θα εναρμονίζεται με τη γύρω φύση». Για τον λόγο αυτόν επιλέγουν, για παράδειγμα, ενδημικά, κατά κύριο λόγο, φυτά, που μπορούν να επιβιώνουν στις καιρικές συνθήκες του νησιού χωρίς περιττές σπατάλες των φυσικών πόρων, όπως το νερό.
Ωστόσο, το «Gardens of Corfu» δεν είναι επ’ ουδενί μια έκδοση κηποτεχνίας. Στόχο έχει να εμπνεύσει, και οι εξαιρετικές φωτογραφίες του συμβάλλουν αναμφισβήτητα σε αυτό. «Κάποιοι αναγνώστες μού είπαν ότι το βιβλίο τούς συγκίνησε, γιατί τους θύμισε πόσο πολύτιμο και εύθραυστο είναι το περιβάλλον μας και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προστατέψουμε…»
Ωστόσο, το «Gardens of Corfu» δεν είναι επ’ ουδενί μια έκδοση κηποτεχνίας. Στόχο έχει να εμπνεύσει, και οι εξαιρετικές φωτογραφίες του συμβάλλουν αναμφισβήτητα σε αυτό. «Κάποιοι αναγνώστες μού είπαν ότι το βιβλίο τούς συγκίνησε, γιατί τους θύμισε πόσο πολύτιμο και εύθραυστο είναι το περιβάλλον μας και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προστατέψουμε…»
To βιβλίο «Gardens of Corfu» (gardensofcorfu.com) διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Πλους (Νικηφόρου Θεοτόκη 91, τηλ. 26610-35191, Κέρκυρα) και στο Amazon. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 3oυ Open Gardens Weekend, ανοίγουν για το κοινό δεκαεπτά ιδιωτικοί κήποι του νησιού (κάποιοι εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην έκδοση). Για χάρτη και φυλλάδιο με τις περιγραφές τους επισκεφθείτε τη σελίδα Corfu Op
πηγή: kathimerini.gr/
facebook
twitter
google+
fb share