ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Νομού Κερκύρας

1.   Για τον τουρισμό
Ο Νομός Κερκύρας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο οικονομικό δίλημμα για την παραπέρα ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων του. Μέχρι τώρα η ανάπτυξη του στηρίχθηκε στη διεύρυνση του τριτογενούς τομέα της οικονομίας με κυρίαρχη τη μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού, στη χειρότερη μορφή του, και με βελτίωση των ανάλογων υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και υποδομών. Η τακτική του τουρισμού των εγκλείστων με τα βραχιόλια δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στην πολυετή προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να ελέγξουν τον τουρισμό εξαφανίζοντας τις μικρότερες οικογενειακές δραστηριότητες του κλάδου.
Για την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη γενικά πρέπει να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να τηρούνται βασικές αρχές:
?  Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη.
?  Να διασφαλίζεται η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
?  Να αποφεύγονται ανταγωνιστικές δράσεις μεταξύ των τομέων της οικονομίας  σε όφελος της μονοκαλλιέργειας του μαζικού τουρισμού.
?  Να προστατεύεται το εισόδημα και η απασχόληση των εργαζομένων.
?  Να περιοριστεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία για την προώθηση επενδύσεων.
?  Η βελτίωση της τουριστικής νομοθεσίας που θα προβλέπει και αυστηρές τιμωρίες σε αυτούς που αποβλέπουν  σε εύκολα και αδήλωτα κέρδη απομυζώντας ή κατευθύνοντας τους τουρίστες με το αζημίωτο. Το  ίδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ενοικίαση αφορολόγητων διαμερισμάτων ιδιοκτησίας ξένων με το πρόσχημα της παραχώρησης ακριβών επαύλεων πολυτελείας για διακοπές τάχα φίλων και  συγγενών.
?  Να περιοριστεί σε ποσοστά η δυνατότητα διακοπών σε τουρίστες εγκλείστους με βραχιόλια.
?  Να αναβαθμιστούν και εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές.

 
Άγιος Γεώργιος Αργυράδων
Παραμένουμε στον τουρισμό ως κυρίαρχη μορφή ανάπτυξης. Ορισμένες μορφές επέκτασης του τουρισμού και των συναφών δραστηριοτήτων θεωρούνται επίκαιρες και οι πιο συμφέρουσες:
·           Η δημιουργία υποδομών και η οργάνωση υπηρεσιών ήπιου τουρισμού με στόχο την απαλλαγή περιοχών εξαιρετικής ομορφιάς από ρυπογόνες και ενοχλητικές δραστηριότητες και με ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος σε αυτές. Ο ορισμός περιοχών ήπιου  τουρισμού για χρήση θαλάσσιων ποδηλάτων, μικρών σκαφών με κουπιά, ιστιοφόρων και ιστιοσανίδων μπορεί να αποτελέσει μοναδικό είδος σε ορισμένες παραλίες, ενώ τα κότερα και τα μηχανοκίνητα σκάφη μπορούν να επιτρέπονται σε άλλες, όπου πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ελλιμενισμού. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με την αποκλειστική χρήση ποδηλάτων, αλόγων ή αμαξών σε ορισμένες περιοχές. Τέτοιες προβλέψεις ενισχύουν τουρισμό υψηλού επιπέδου ιδιαίτερα, αν συνδυαστούν με περιπλάνηση στην πανέμορφη φύση της Κέρκυρας.
·           Ο οικολογικός, φυσιολατρικός ή περιπατητικός επίσης τουρισμός έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
·           Η ενθάρρυνση επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές θεματικού τουρισμού που περιλαμβάνουν αθλητισμό, αναψυχή, γνώση, καλλιέργεια της τέχνης και του πολιτισμού. Η Κέρκυρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μεγάλη παράδοση στις τέχνες και τον πολιτισμό. Η πραγματοποίηση επιστημονικών συνεδρίων, μόνιμων εκθέσεων, συναυλιών, ειδικών φεστιβάλ μουσικής, διαγωνισμών εικαστικών τεχνών μπορεί να ενισχύσει πραγματικά τον τουρισμό υψηλού επιπέδου. Για την προώθηση αυτού του τουρισμού είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κατάλληλοι αθλητικοί, συνεδριακοί, καλλιτεχνικοί και εκθεσιακοί χώροι.
Αργυράδες: παραδοσιακός οικισμός.

·           Η ανάπλαση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας και των πανέμορφων παραδοσιακών οικισμών των νησιών του Νομού και η ένταξη τους σε ένα δίκτυο υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Η πόλη και τα παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας αποτελούν μεγάλο πλούτο αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σωτηρία και το ζωντάνεμα τους. Το κράτος πρέπει να επιδοτήσει την αναπαλαίωση των ιδιόκτητων σπιτιών και οι Δήμοι να αναλάβουν τη συντήρηση των οικημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί. Στόχος να μετατραπούν τα οικήματα σε χώρους αξιοπρεπούς κατοικίας ή να στεγάσουν μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Τα παραδοσιακά χωριά θα ζωντανέψουν, αν παραμείνουν ή επιστρέψουν οι ντόπιοι κάτοικοι σε αυτά και αν υπάρξουν κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των ίδιων και των οικογενειών τους.
·           Η διεύρυνση των αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Αυτή η μορφή τουρισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ντόπιους που έχουν κίνητρα και απασχόληση για να παραμείνουν στον τόπο τους, ενώ μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά εισοδήματα με άμεση διάθεση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, μπορεί να αναπτυχθεί και ο συνεργατικός τουρισμός με συμμετοχή ξένων στις γεωργικές, βιοτεχνικές και τεχνικές δραστηριότητες των ντόπιων κατοίκων.
·           Η δημιουργία μικτών επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, εστιατόρια, χώρους άθλησης και διασκέδασης, καλλιέργειες λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών για εσωτερική κατανάλωση, καθώς και επιτόπια παραγωγή βιοτεχνικών, χειροποίητων και καλλιτεχνικών ειδών θα προσθέσει αυθεντικότητα και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού επιτρέπουν την επιμήκυνση της τουριστικής  περιόδου τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου και την προσέλκυση τουριστών κάθε ηλικίας και διαφορετικών ενδιαφερόντων. Απαιτείται όμως κατάλληλη οργάνωση και συντονισμός των δραστηριοτήτων αυτών.

Νίκος Φακιολάς, Δρ. Κοινωνιολογίας
                                                               τ. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ, Παν/κός
από τη "Φωνή των Αργυραδιτών", αρ. φ. 127, Ιαν. - Φεβρ. 2015