ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Λίμνη Κορισσίων: πηγή ομορφιάς και πλούτου Προβλήματα της Διαδημοτικής Επιχείρησης

Η μεγαλύτερη λίμνη του νησιού μας, η λίμνη Κορισσίων καλύπτει συνολικά έκταση 6.000 στρεμμάτων περίπου και αποτελεί εξαιρετικό μνημείο της φύσης μαζί με το μοναδικό κεδροδάσος και τις αμμοθίνες  που η δημιουργία τους υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από 120 – 240 χιλιάδες χρόνια πριν. Τα 14 διαφορετικά είδη ορχιδέας, τα αρμυρίκια και άλλα φυτά συνθέτουν μια πανέμορφη,σπάνια, εικόνα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται 126 σπάνια είδη πουλιών, τα πιο σπάνια είδη χελώνας, ψαριών και εντόμων. Πραγματική πανδαισία βιοποικιλότητας. Όλη η περιοχή συγκροτεί ένα σπάνιο υγροβιότοπο από επτά διαφορετικά οικοσυστήματα και είναι ανεκτίμητης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας με ευρήματα πάνω από 400 χιλιάδες χρόνια, για αυτό είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Οι προσπάθειες για εντατική εκμετάλλευση και ξεπούλημα μέσω του κακόφημου ΤΑΙΠΕΔ, ευτυχώς, συνάντησαν σοβαρές αντιστάσεις και ματαιώθηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.
Άπειρες γενιές των προγόνων μας έθρεψε με τον πλούτο της η λίμνη. Αυτός ο πλούτος, όμως, εδώ και δεκαετίες έχει παραμείνει αναξιοποίητος. Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων παρά τη σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων δεν έχουν καταφέρει να την αξιοποιήσουν. Ο πλούτος σε ψάρια και άλλα είδη αφήνει περιθώρια αειφόρας διαχείρισης με ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να προστατευθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής.
«Βομβαρδισμένο τοπίο»
«Παραλάβαμε βομβαρδισμένο τοπίο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων, ο συγχωριανός μας, Αλέκος Ασπιώτης. «Το ταμείο μείον: μόλις 395 ευρώ μετρητά και χρέος περίπου 33 χιλιάδες ευρώ! Το Βιβάρι (το φράγμα μεταξύ θάλασσας και λίμνης) υπό κατάρρευση. Όλη η υποδομή μια βάρκα και ένας κορίτος! Ούτε τα στοιχειώδη δίκτυα και εργαλεία δεν υπήρχαν. Παραλάβαμε τη λίμνη καθυστερημένα και χωρίς υποστήριξη από το Δήμο για αγορά εργαλείων και εξοπλισμού, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.




Μέσα σε επτά μήνες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για ουσιαστικές παρεμβάσεις και νοικοκύρεμα. Ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα σημαντικό οικονομικό απόθεμα, αλλά το χρέος παραμένει. Έχουμε δυο βάρκες και ένα κορίτο που επισκευάσαμε και είναι σε καλή κατάσταση. Με μόλις 600, αντί για 3.000 ευρώκατασκευάσαμε πόρτες σιδερένιες στο βοηθητικό κανάλι. Επισκευάσαμε την αποθήκη που είχε να λειτουργήσει 23 χρόνια. Όλα αυτά με σκληρή προσωπική δουλειά. Όμως, η λίμνη χρειάζεται μεγάλα ποσά για έργα υποδομής, επιστημονική και εξειδικευμένη γνώση. Χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου, όπως ιχθυολόγου. Εδώ το ψάρεμα εξακολουθεί να γίνεται , όπως γινόταν εδώ και … 200 χρόνια!. Η κατάσταση είναι τραγική»!



Γιώργος Κ. Καββαδίας, από τη "Φωνή των Αργυραδιτών", αρ. φ. 128, Μάρτ. - Απρ. 2015