ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κατέστρεψαν την πανέμορφη Κασσιόπη της Κέρκυρας


Κατέστρεψαν την πανέμορφη Κασσιόπη της Κέρκυρας

 Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κέρκυρας «Ερημίτης» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας» προσφεύγουν με τον δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων Πέτρο Μηλιαράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) με αίτημα η Επιτροπή να εκδώσει απόφαση για την ανάκληση και ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης που αφορούν παραχώρηση έκτασης 438.228,89 τ.μ. στην περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας στην κοινοπραξία των εταιρειών NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund LP.

 Η παραχώρηση αυτή αφορά, σύμφωνα με την καταγγελία των προαναφερόμενων οικολογικών οργανώσεων της Κέρκυρας, άμεση και καταστροφική παρέμβαση στην περιοχή αυτή της Βορειοανατολικής Κέρκυρας, όπου πράγματι βρίσκεται ένα καταπράσινο κομμάτι χερσονήσου με παρθένα φύση σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, με μοναδικό συνδυασμό τα χρώματα του γαλάζιου του Ιονίου. Εκεί, ακριβώς, στην προαναφερόμενη τεράστια έκταση επιχειρείται να δημιουργηθούν εξοχικές κατοικίες, βίλες 200 τ.μ. σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα με αθλητικές εγκαταστάσεις και μαρίνα σκαφών αναψυχής με 57 θέσεις. Στην ιστορία αυτή εντάσσονται και πολιτικές του ΤΑΙΠΕΔ.

 Ειδικότερα, η πρόσφατη αυτή παρέμβαση των οικολογικών οργανώσεων λαμβάνει χώρα σε κρίσιμη περίοδο, που αφορά τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις νέες πολιτικές της για την προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα Επιτροπή και το περιβάλλον Οι προαναφερόμενες οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν με το κείμενο της καταγγελίας τους προς την Επιτροπή ότι προσφεύγουν με δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλο­ντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στην Επιτροπή οι προαναφερόμενες οργανώσεις.

 Οι οργανώσεις αυτές αξιοποιούν τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθ’ όσον η νέα πρόεδρος κ. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δεν είναι τυχαίο ότι οι προαναφερόμενες περιβαλλο­ντικές οργανώσεις επέλεξαν τον κατάλληλο χρόνο να προσφύγουν στην Επιτροπή, καθώς ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια της 15ης Ιανουαρίου 2020, στήριξε το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να επιτύχει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

 Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των προαναφερόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων Πέτρος Μηλιαράκης μας δήλωσε κατά αποκλειστικότητα: \ «Οι προαναφερόμενες οργανώσεις ασκούν έννομο δικαίωμα αλλά και καθήκον, όχι μόνο με βάση τις διατάξεις της ελληνικής συνταγματικής τάξης αλλά και του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου προστασίας του περιβάλλοντος. Ασφαλώς είναι αποφασισμένες οι προαναφερόμενες οργανώσεις, εάν το αίτημά τους δεν δικαιωθεί, να προσφύγουν στη δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο».

Πηγή: https://www.paron.gr