ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Black ή… Βλακ Friday;


Black ή… Βλακ Friday;


Ερευνα του βρετανικού συνδέσμου καταναλωτών «Which?» διαπίστωσε ότι το 95% των προϊόντων που προσφέρθηκαν με έκπτωση στην περσινή Black Friday είχαν ίδια ή χαμηλότερη τιμή και σε άλλες περιόδους του έτους!

Eνώ όλος ο πλανήτης -μαζί και η Ελλάδα- ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του καταναλωτισμού, την περιβόητη Black Friday, αυτήν την Παρασκευή, μια έρευνα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από τον βρετανικό σύνδεσμο καταναλωτών Which? προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για το αν η μέρα αυτή είναι πραγματικά η κατάλληλη για την αναζήτηση ευκαιριών από τους καταναλωτές.


Η έρευνα διαπιστώνει ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι μόλις μία στις 20 εκπτώσεις που προσφέρθηκαν από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κατά την περσινή Black Friday στη Βρετανία ήταν γνήσια. Το 95% των προϊόντων που εξετάστηκαν είχαν χαμηλότερη ή ίδια τιμή στις ίδιες επιχειρήσεις σε άλλες περιόδους του έτους.

Η Which? έβαλε στο «μικροσκόπιο» τις τιμές 83 δημοφιλών προϊόντων που προσφέρθηκαν με έκπτωση στη βρετανική Black Friday του 2018 από τις εταιρείες λιανικού εμπορίου Currys PC World (49), Amazon (20), John Lewis (12), Boots (2). Εξέτασε τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά την Black Friday.

Διαπίστωσε ότι:

1. Περίπου τα μισά από τα προϊόντα (48%) πουλήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή μετά την Black Friday, ενώ ακόμη ένα 47% αυτών στην ίδια τιμή.
2. Συνολικά το 95% των προϊόντων που εξετάστηκαν δεν είχαν τη φτηνότερη τιμή του έτους στη διάρκεια της Black Friday.
3. Tο 61% των προϊόντων ήταν φτηνότερα ή είχαν ίδια τιμή τόσο πριν όσο και μετά την Black Friday.

Εξετάζοντας τις τιμές ανά τύπο προϊόντος η Which? διαπίστωσε ακόμη ότι το 97% προϊόντων για το σπίτι (π.χ. στεγνωτήρες) και το 94% των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. τηλεοράσεις) είχαν φτηνότερη ή ίδια τιμή μετά την Black Friday.

Ακόμη, μόλις… 4 από τα 83 προϊόντα που εξετάστηκαν είχαν φτηνότερη τιμή κατά τη διάρκεια της Black Friday σε σύγκριση με τις τιμές πώλησης 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά.

Η χειρότερη «προσφορά» της περσινής βρετανικής Black Friday ήταν για soundbar (ηχείο) Samsung HW-MS650 στις 299 λίρες από την Currys/PC World. Εναν μήνα μετά η τιμή του υποχώρησε στις 250 λίρες και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον για πέντε ημέρες. Ακόμη, ένας στεγνωτήρας (Indesit IDC8T3B) βρέθηκε φτηνότερος απ’ ό,τι την Black Friday τουλάχιστον 21 φορές στους έξι μήνες πριν από τη μεγάλη μέρα των εκπτώσεων και μία μετά.

Αναμφίβολα οι διαπιστώσεις της Which? δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν αυτή η παγκόσμια μέρα εκπτώσεων θα έπρεπε τελικά να ονομάζεται αντί για Black Friday… Βλακ Friday -όπως αρκετοί Ελληνες χρήστες του διαδικτύου αρέσκονται να την παραφράζουν.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του τμήματος προϊόντων και υπηρεσιών για το σπίτι της Whitch?, Νάταλι Χίτσινς, υπογραμμίζει ότι οι προσφορές της Black Friday δεν είναι τόσο καλές όσο δείχνουν. Οι εκπτώσεις με πίεση χρόνου, σημειώνει, αποτελούν επί της ουσίας μια πρακτική πίεσης προς τον καταναλωτή. Η έρευνα μας δείχνει ότι αυτό το δημοφιλές αγοραστικό γεγονός είναι κυρίως υπερβολική προβολή και προώθηση παρά πραγματικές ευκαιρίες.

Ας σημειωθεί ότι η Black Friday είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί τη Μέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου). Από το 1952 αποτελεί η αρχή της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών και οι μεγάλες αλυσίδες βρίσκουν ευκαιρία για να προωθήσουν κάποια από τα προϊόντα τους.

Πηγή: Μπάμπης Μιχάλης – efsyn.gr