ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων - Δεκάδες χιλιάδες κόσμου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο BINTEO


Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων - Δεκάδες χιλιάδες κόσμου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο

Με παλμό και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, που ξεκίνησε περίπου στις 4.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7:30 το βράδυ της Κυριακής.

Περίπου 25.000 πολίτες αψήφησαν τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής καταστολής κι αυθαιρεσίας κι έδωσαν δυναμικό παρόν στην πορεία για το Πολυτεχνείου, στη μαζικότερη διαδήλωση της επετείου τα τελευταία χρόνια. Παρά την πολύ έντονη αστυνομική παρουσία δεν σημειώθηκαν επεισόδια, με την πορεία να ολοκληρώνεται στην αμερικανική πρεσβεία.

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στα διάφορα καλέσματα που υπήρχαν από οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί πραγματοποιούσαν σωρεία ελέγχων σε πολίτες που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το κέντρο, κάνοντας εξακρίβωση στοιχείων και ψάχνοντας τσάντες. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με αυξημένη αστυνομική παρουσία σε όλους τους δρόμους από τους οποίους περνούν τα μπλοκ των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ από αέρος πετούν drones και ελικόπτερο της αστυνομίας. Η αστυνομία κάνει λόγο για 18.000 διαδηλωτές.

Tην ίδια ώρα, η αστυνομία πραγματοποιούσε προσαγωγές και εισέβαλε σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια.Σε 28 συλλήψεις και 13 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή των Εξαρχείων πριν και μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο.Μ Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 20 από τους 28 συλληφθέντες κατηγορούνται για τα μικρής έκτασης επεισόδια που προκλήθηκαν στα Εξάρχεια.  Οι 6 είχαν συλληφθεί νωρίτερα το απόγευμα στο κτίριο της Σπ. Τρικούπη όπου κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα και οι δυο από παρακείμενη πολυκατοικία επί της οδού Στουρνάρη 4. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία.  Όπως ανακοικώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά 31 άτομα και συγκεκριμένα 14 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα διάφορα μπλοκ ενώθηκαν στην Σταδίου, με το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1867-1974 μπροστά.

Ακολουθούσαν χιλιάδες φοιτητές που τίμησαν την επέτειο, φωνάζοντας «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» και ζητώντας την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από την άλλη πλευρά, αστυνομική παρουσία υπήρχε σε πολλά σημεία της πορείας, ειδικά στην Πλατεία Συντάγματος και όπως αναμενόταν κοντά και έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, ως είθισται, στην αμερικανική πρεσβεία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Αστυνομία.