Λίμνη Κορισσίων: Μια απαξιωμένη πηγή πλούτου
Του Γιάννη Κουλούρη
Όπως είναι γνωστό η Λίμνη Κορισσίων είναι από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
Η Λίμνη αυτή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανήκε ιδιοκτησιακά, με ανάλογο ποσοστό, στις κοινότητες από τα Μωραΐτικα μέχρι και τις Βιταλάδες.
Οι Κοινότητες νοίκιαζαν τη Λίμνη σε ιδιώτη, ανά τέσσερα (4) χρόνια και έτσι είχαν στο προϋπολογισμό τους, ένα σημαντικό ποσό για αξιοποίηση.
Συγχρόνως υποχρέωναν τον μισθωτή να διαθέτει, ένα μέρος της παραγωγής, στις τοπικές κοινωνίες, σε λογικές τιμές.
Το 1986 οι τότε κοινοτάρχες, κάτω από την, τότε, περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, με φορείς του, αποφάσισαν και ίδρυσαν τη «Διακοινοτική Επιχείρηση Λίμνης Κορισσίων» με σκοπό την εκμετάλλευση και ιχθυολογική αξιοποίησή της, κάτω από τον έλεγχο των κοινοτήτων, προς μεγαλύτερο όφελος.
Μάλιστα ανέθεσαν αντίστοιχη μελέτη στον ιχθυολόγο ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΑΠΑΣ που ολοκληρώθηκε τον Μάη 1988 και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό τη χρηματοδότηση.
Από τη μελέτη αυτή, φαίνεται ότι το 1987 η Λίμνη παρήγαγε περί τους 20 τόνους ιχθύων διαφόρων ειδών, παραγωγή που αντιστοιχεί σε 3,5 κιλά /στρέμμα, όταν οι άλλες λίμνες της Μεσογείου, την ίδια περίοδο, παρήγαγαν φυσιολογικά έως 15 κιλά / στρέμμα.
Αναφέρομαι στη μελέτη ΠΑΠΑ, γιατί είναι η μοναδική μέχρι σήμερα, από όπου μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία.
Ολες οι μετέπειτα διοικήσεις, αλλά και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και μέχρι σήμερα, δεν έκαναν τον κόπο, να ενημερώσουν τους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας απαξιωτικός ψίθυρος στα καφενεία των χωριών, με τον κόσμο να λέει περιπαικτικά «κάηκα να φάω ψάρι από τη λίμνη»
Με αφορμή τη νέα διοίκηση της Λίμνης και γνωρίζοντας, ότι έχει εκχωρηθεί, από το LEADER Θαλάσσης στην ΑΝΙΟΝ (Διαδημοτική Επιχείρηση) πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις στη Λίμνη Κορισσίων,
ΕΡΩΤΩ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ :
Ποιος είναι ο προσανατολισμός και η στοχοθέτηση.,
Θα την αξιοποιήσουν ιχθυολογικά με σκοπό τη παραγωγή ψαριού ή θα την εντάξουν στο τουριστικό προϊόν ή κάτι ενδιάμεσο;
Γιατί, δεν νομίζω, να την αφήσουν έτσι, όπως μέχρι σήμερα, ΛΑΦΥΡΟ της όποιας δημοτικής πλειοψηφίας, αυτό θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ !!!!!!!.
Επομένως, είναι η κατάλληλη στιγμή, με πρωτοβουλία του Δήμου και της νέας διοίκησης, να ανοίξει ένας διάλογος, με τις κοινωνίες των χωριών, για τον προσανατολισμό της αξιοποίησης που θέλουμε και βέβαια να ακολουθήσουν οι ανάλογες μελέτες, ώστε να άρουμε την απαξίωση και η Λίμνη να γίνει πηγή πλούτου για το Δήμο και θέσεις εργασίας για τους δημότες.-
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ (Κορωνιού)
facebook
twitter
google+
fb share