Σχεδόν χίλια ασυνόδευτα παιδιά στο κέντρο της Μόριας ζουν σε άθλιες συνθήκες
Στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο φιλοξενούνται 998 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ζώντας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που απειλούν τη ζωή τους. Καταγγελία τονίζει ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λόγω της έλλειψης κατάλληλου χώρου και του υπερσυνωστισμού κοιμούνται καταγής σε άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη, μένοντας εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου stonisi.gr της Λέσβου, 998 ασυνόδευτοι ανήλικοι φιλοξενούνται στο ήδη υπερπληθές κέντρο κράτησης της Μόριας σε επικίνδυνες για την υγεία και προστασία τους συνθήκες. Τον τελευταίο μήνα αποτυπώνεται μία συστηματική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στο κέντρο της Μόριας σε επισφαλές για την προστασία της παιδικότητάς τους περιβάλλον.
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση για την υπεράσπιση των παιδιών Defense for Children International Greece, οι συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια παραβιάζουν το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές νομικό πλαίσιο που προβλέπει ότι τα παιδιά εν κινήσει έχουν το απόλυτο δικαίωμα να ζουν την παιδικότητά τους με ασφάλεια, φροντίδα και προστασία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι λόγω της έλλειψης κατάλληλου χώρου και του υπερσυνωστισμού κοιμούνται καταγής σε άθλιες συνθήκες. Αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη, μένοντας εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Το πρόσφατο τραγικό συμβάν της δολοφονίας και σοβαρού τραυματισμού ασυνόδευτων ανηλίκων από ασυνόδευτο ανήλικο εντός της ‘ασφαλούς ζώνης’ του ΚΥΤ Μόριας καταδεικνύει απερίφραστα τις ολέθριες επιπτώσεις της εγκατάλειψης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνθήκες ζωής απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Η μη επαρκής μέριμνα των ιδιαίτερων αναγκών των συγκεκριμένων πληθυσμών καθώς και ο στιβαγμός τους στις διάφορες πτέρυγες του ΚΥΤ Μόριας χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας, φροντίδας και προστασίας επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική τους κατάσταση και εντείνει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει επιπλέον πράξεις απελπισίας.
Επιπρόσθετα, λόγω της έλλειψης προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μόνο προκαταγράφονται χωρίς να δύναται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους στην Υπηρεσία Ασύλου. Αυτή η δημιουργηθείσα συνθήκη επιδρά δυσμενώς τόσο στην εξέλιξη της τοποθέτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές στέγασης, όσο και στην πορεία των αιτημάτων τους για οικογενειακή επανένωση σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνο, δεδομένης της έναρξης του υπολογισμού της τρίμηνης προθεσμίας για την ολοκλήρωσή της από την ημέρα της προκαταγραφής τους από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω κατάσταση παραβιάζει το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές νομικό πλαίσιο που προβλέπει ότι τα παιδιά εν κινήσει έχουν το απόλυτο δικαίωμα να ζουν την παιδικότητά τους με ασφάλεια, φροντίδα και προστασία. Συγκεκριμένα για τα ασυνόδευτα ανήλικα εν κινήσει, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την ακραία ευάλωτότητά τους και αναλάβει την ευθύνη να τα προστατέψουν στην πράξη διασφαλίζοντας ότι η ευαλωτότητά τους δε θα τους στερήσει της αξιοπρεπούς ζωής που δικαιούνται.
Παρόλα αυτά στην πραγματικότητα τα παιδιά είναι τα θύματα των ευρωπαϊκών πολιτικών μετανάστευσης που στην εφαρμογή τους έχουν δημιουργήσει τις δυσβάσταχτες αυτές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά. Η ευρωπαϊκή συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας έχει καταστήσει χιλιάδες ανθρώπους,ανάμεσά τους και εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκουςπου χρήζουν διεθνούς βοήθειας, παγιδευμένους στο ΚΥΤ της Μόριας σε αναξιοπρεπές και επικίνδυνο περιβάλλον.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να λάβουν άμεση δράση για τον απεγκλωβισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ της Μόριας μέσω επιτάχυνσης των οικογενειακών επανενώσεων, τη μετεγκατάστασή τους σε κράτη της ΕΕ και την υιοθέτηση γενικότερων μέτρων με στόχο την ίση κατανομή της ευθύνης για την προστασία των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς βοήθειας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Στο μεσοδιάστημα το Ελληνικό κράτος καλείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τη μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας καθώς και τη δημιουργία νέων κατάλληλων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Παράλληλα απαιτείται η άμεση στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής υποστήριξης τόσο στη Λέσβο όσο και στην ενδοχώρα.
The Press Project
facebook
twitter
google+
fb share