ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Γιατί μαμά, οι πρόσφυγες;


Γιατί μαμά, οι πρόσφυγες;

Της Αλίκης Κατσαρού

ΠΗΓΗ: Ταραντέλα καριέρα τσι Κέρκυρας

“Ο κόσμος δεν ήταν κράτη και μέχρι να γίνει κράτη, οι άνθρωποι σε ομάδες, μετακινούνταν από μέρος σε μέρος.

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί. Μετά οι πρώτοι πολιτισμοί. Κάποτε και ο μεγάλος ελληνικός πολιτισμός, φωτεινός και σοφός, αδιανόητα σοφός, τόσο που πάνω του στηρίχθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός των ανθρώπων, ό, τι είμαστε και ό, τι πιστεύουμε. Αυτός που λέμε δυτικός πολιτισμός.

Ο θεός των θεών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν ο Ζευς, που ονομαζόταν και Ξένιος, εξαιτίας της αντιμετώπισης των ξένων ως σεβαστών προσώπων, επισκεπτών κάθε πατρίδας, από όποια πατρίδα.

Το αττικό φως έδωσε και κρατήθηκαν ζεστά τα φώτα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού παρά τις μεγάλες περιπέτειες της Ελλάδας. Σήμερα αισθανόμαστε υπερήφανοι ως απόγονοί του.

Έδωσαν όμως και οι αιώνες ο δυτικός πολιτισμός να αναπτυχθεί εις βάρος άλλων λαών και οι θρησκείες αντί για αγάπη, να δημιουργήσουν μίση, φοβίες και μισαλλοδοξία. Έτσι σήμερα υπάρχουν ευημερούντες λαοί και ταλαίπωροι λαοί. Χώρες με πόλεμο και χώρες με ειρήνη”

-Εμείς τι είμαστε; με ρώτησαν μετά από την απλοϊκή μου εξιστόρηση, χθες βράδυ που έβρεχε πολύ.

-Εμείς είμαστε μια χαρά. Τόσο μια χαρά και τόσο Έλληνες που αγαπάμε κάθε ταλαίπωρο ταξιδιώτη.
Που πονάμε για κάθε ξεριζωμένο.
Που σώζουμε ζωές στα νησιά.
Που βοηθάμε.
Και που επειδή τώρα εκεί που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες δε χωρούν πια, θα βοηθήσουμε. Θα βοηθήσουμε να μην αρρωσταίνουν, να μη βρέχονται, να μην πεθαίνουν. Να μην είναι άστεγοι και ξεσκέπαστοι, χωρίς ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι μια νύχτα σαν τη σημερινή. Και βοηθώντας αυτούς, βοηθάμε και τα άλλα μέρη της Ελλάδας, να μην σηκώνουν μόνα τους το βάρος μιας τόσο μεγάλης πληγής σαν το προσφυγικό.

- Δηλαδή θα έρθουν πρόσφυγες και στην Κέρκυρα;
- Μακάρι να έρθουν γιατί έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τη χώρα μας και τους ίδιους τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τη δική τους.
- Μα πώς έφυγαν από τη δική τους;
- Εσείς γιατί θα φεύγατε με μια βάρκα και ένα σάκο από την Κέρκυρα;

Σκεφτείτε και τότε θα έχετε όλες τις απαντήσεις.

- Μαμά...
- Αυτό πρέπει να είμαστε, μια μαμά, για όποιον άνθρωπο έχει την ανάγκη μας.