ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο: Μέχρι και 4 μισθούς χάνουν οι μισθωτοί – Πώς νομιμοποιείται η υποδηλωμένη εργασία


«Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο: Μέχρι και 4 μισθούς χάνουν οι μισθωτοί – Πώς νομιμοποιείται η υποδηλωμένη εργασία
Σαρωτικές αλλαγές και δυσάρεστες εκπλήξεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μόνο από την νομιμοποίηση των υπερωριών στη «μερική απασχόληση» και παρά την υποτιθέμενη αύξηση 12%, οι εργαζόμενοι θα έχουν απώλειες… έως και 4 μισθούς ετησίως!
(Aπό το asfalistiko.gr – Γράφει ο Κώστας Νικολάου*)
Υπενθυμίζουμε ότι η μερική απασχόληση στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση ορισμένων επιχειρήσεων με χαμηλότερη του 8ωρου προσφορά εργασία αλλά και εργαζομένων (κατά βάση φοιτητών – γυναικών) που αναζητούσαν τέτοιες δουλειές, χωρίς, βεβαία, παρεκκλίσεις του συμφωνημένου ωραρίου και με προσαύξηση 7,5%.
Ο κανόνας αυτός παραβιάστηκε, ο θεσμός κακοποιήθηκε και… έγινε το δακτυλοδεικτούμενο μέσο παράκαμψης της εργατικής νομοθεσίας και της δηλωμένης εργασίας! Το σύνολο πλέον των επιχειρήσεων (χωρίς λόγο) προσλαμβάνουν ή μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας δήθεν σε «μερική απασχόληση», ενώ η παρεχομένη εργασία είναι πλήρης. Και με τον τρόπο αυτό κερδοσκοπούν τόσο σε βάρος των εργαζομένων, όσο και σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων και της οικονομίας.
Σήμερα, το 53% των νέων προσλήψεων γίνεται με την μορφή της «μερικής απασχόλησης», ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, 503.133 θέσεις πλήρους εργασίας… μετατράπηκαν στο καθεστώς αυτό!
Αντί, λοιπόν, για μέτρα, που θα θωρακίζουν το θεσμό αυτό, προκειμένου να παταχτούν καταχρηστικές πρακτικές υποδηλωμένης εργασίας, με το νομοσχέδιο αυτό, επί της ουσίας, οι πρακτικές αυτές ενισχύονται(!), ενώ η υποδηλωμένη εργασία νομιμοποιείται!
Συγκεκριμένα:
Νομοσχέδιο – άρθρο 55
Η νομιμοποίηση της υποδηλωμένης εργασίας έρχεται μέσα από την θεσμοθέτηση υπερωριών στη «μερική απασχόληση» και με το δικαίωμα υπέρβασης του συμφωνηθέντος χρόνου εργασίας, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των μισθωτών να παρέχουν εργασία έως και 8 ώρες ημερησίως!
Οι εργοδότες (ελευθέρα και χωρίς λόγο) θα μπορούν δηλαδή να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε «μερική απασχόληση» ή να προσλαμβάνουν στο καθεστώς αυτό, θα αναγράφεται (τυπικά) ο συμφωνηθείς χρόνος εργασίας, ο οποίος θα αποτελεί και τον νόμιμο μισθό, αλλά ο μισθωτός θα παραμένει στην διάθεση του εργοδότη έως και 8 ώρες ημερησίως, με την διαφορά ότι ο υπόλοιπος χρόνος υποτίθεται θα είναι «προσαυξημένος» κατά 12%!
Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση ισχυρίζονται, ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση και στη μείωση της υποδηλωμένης εργασίας! Αντίθετα, εμείς ισχυριζόμαστε (και όπως θα αποδείξουμε) ότι η υποδηλωμένη εργασία θα αυξηθεί ταχύτατα, αφού, οι εργοδότες με το νέο καθεστώς αυτό, κερδίζουν έως και 4 μισθούς ετησίως.
Αποδείξεις με παραδείγματα
Μέσα από τρία παραδείγματα θα καταδείξουμε πώς και πόσο οι επιχειρήσεις θα κερδοσκοπούν από τη διάταξη αυτή.
1ον Μισθωτός πλήρους απασχόλησης
Καταγράφουμε τις ετήσιες αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές καθώς και το κόστος για την αποζημίωση απόλυσης ενός μισθωτού, με μηνιαίο μισθό, έστω, 1.000 ευρώ:
2ον Μισθωτός με μερική απασχόληση (4 ώρες νόμιμες + 4 υπερωρία)
Ο ίδιος μισθωτός, τώρα ως μερικώς απασχολούμενος και για τον ίδιο χρόνο απασχόλησης -4 ώρες νόμιμες και 4 ώρες ως υπερωρία και σε καλόπιστο εργοδότη.
Καθώς το ωρομίσθιο για μισθό 1.000 ευρώ αναλογεί (1000/166,6) 6 ευρώ, ο νόμιμος μισθός μειώνεται στα (83,3Χ6) 500 ευρώ, ενώ ο υπόλοιπος χρόνος (83,3 ώρες) καταβάλλεται προσαυξημένος (6Χ12%) 6,72 ευρώ. Από το γεγονός όμως ότι κατά την ετήσια άδεια και τις επίσημες αργίες δεν θα εργάζεται, ο χρόνος παρεχόμενης εργασίας μειώνεται στους 10,56 μήνες ετησίως, άρα αντίστοιχα και ο χρόνος των υπερωριών, συνεπώς:
3ον. Μισθωτός μερικής απασχόλησης (4 ώρες νόμιμες + 4ωρες «μαύρα»)
Ο ίδιος μισθωτός, σε μια συνήθη πρακτική, με τον μισό χρόνο νόμιμο και τον μισό «μαύρα» και υπό την προϋπόθεση, ότι του καταβάλουν κανονικά, την άδεια, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, αργίες, τα οποία στη «μερική απασχόληση» σπάνια καταβάλλονται σωστά, συνεπώς:
Συμπερασματικά, λοιπόν, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση και να τηρηθεί ο εν λόγω νόμος (μισά νόμιμα – μισά ως «υπερωρία» 12%) οι εργοδότες κερδίζουν κατά δυο μισθούς ετησίως. Επειδή, όμως, η υπερωρία δεν ελέγχεται, αυτό που θα συμβεί είναι, μισά νόμιμα – μισά «μαύρα»(!) για να κερδίζουν… από 4 μισθούς και πάνω.
Και επειδή όλα θα είναι νόμιμα και οι μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας θα γίνονται πλέον πιο εύκολα, στο εξής αυτό που θα κυριαρχεί θα είναι η δήθεν «μερική απασχόληση», ενώ η υποδηλωμένη εργασία θα γίνει… κανόνας!
Εάν τώρα, ο νομοθέτης πραγματικά ήθελε να περιορίσει την υποδηλωμένη εργασία, μόνο ένα μέτρο αρκεί: Στη μερική απασχόληση απαιτείται η αυστηρή τήρηση του συμφωνηθέντος και δηλωθέντος χρόνου απασχόλησης και να απαγορεύεται κάθε υπέρβαση των ωραρίων. Από την υπέρβαση να τεκμαίρεται πλήρης εργασία και να καταλογίζονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθολογικές διαφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, η μερική απασχόληση θα πρέπει να γίνει ποιο ακριβή, δηλαδή, να επανέλθει η προσαύξηση 7,5% που ίσχυε, αλλά και περισσότερο.
*Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
Πηγή: asfalistiko.gr