Η ονομασία της Κέρκυρας
Πολλές και διάφορες ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματός του, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.
Άλλες ονομασίες Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχθούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κατοίκους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία.
Το όνομα Κέρκυρα επικρατεί τελικά στη νεοελληνική ενώ το Κόρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της Κορκυραίων. Κορυφώ ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί ή Corfu ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα, πιθανά λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης. Με το τελευταίο όνομα το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί της Κέρκυρας πήρε το όνομά του από τη νύμφη Κέρκυρα, κόρη του Ασωπού, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την έφερε στο νησί. Ο καρπός της ένωσής τους ήταν ο Φαίακας και έτσι η Κέρκυρα ήταν επίσης γνωστή ως το νησί των Φαιάκων. Εδώ ήταν που ο Οδυσσέας συνάντησε την κόρη του Αλκίνοου, Ναυσικά, όπως περιγράφεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια. Η Ναυσικά πήρε τον Οδυσσέα στο παλάτι, όπου τον φρόντισαν και στη συνέχεια του έδωσαν ένα πλοίο να επιστρέψει στην Ιθάκη.
Ο μύθος υποστηρίζει ότι ο Ποσειδώνας, έξαλλος, απολίθωσε το πλοίο στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το πανέμορφο νησί πριν από την πόλη της Παλαιοκαστρίτσας, όπου η παράδοση λεει οτι ηταν το παλάτι του Αλκίνοου. Η παράδοση λέει ότι το «Ποντικονήσι» είναι το απολιθωμένο πλοίο.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, το νησί ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο πλοίο του Οδυσσέα συνετρίβη εξαιτίας μιας μεγάλης καταιγίδας. Στο παλάτι του Αλκίνοου επίσης, κατέφυγαν οι Αργοναύτες κυνηγημένοι από τον βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη, προκειμένου να τους πάρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας. Εδώ πραγματοποιήθηκε και ο γάμος του Ιάσονα, αρχηγού της Αργοναυτικής Εκστρατείας, και της Μήδειας , μετα την απαγωγή της από την Κολχίδα.
ΠΗΓΗ: faiakonnisos.blogspot.com
facebook
twitter
google+
fb share