Η ζωή των Κερκυραίων «δεμένη» με τη μουσική και τις φιλαρμονικές ορχήστρες
Από τη Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας ο κρουστός Νίκος Μεταλληνός θα συμπράξει με τον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή. Το νησί έχει 18 φιλαρμονικές ορχήστρες που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.
«Μπορεί να έχουμε σκουπίδια αλλά είμαστε και γεμάτοι από νότες!», είπε Κερκυραίος συνδαιτυμόνας, μισοαστεία μισοσοβαρά μετά τη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, προχθές το βράδυ, στο πάλκο-εξέδρα, στην ιστορική πλατεία Σπανιάδα. Hταν η τρίτη μπάντα (με έτος ιδρύσεως το 1840) που συμμετείχε στις εκδηλώσεις «για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος το 1716». Μέρες της λιτανείας του Αγίου, με πολύ κόσμο, Κερκυραίους και τουρίστες, ζέστη και μουσική. Η κατάσταση με τα σκουπίδια μοιάζει βελτιωμένη (μετά την ανάθεση αποκομιδής σε ιδιώτη).
Η πλατεία, τις τρεις βραδιές, 10, 11 και 12 Αυγούστου, ήταν πλημμυρισμένη από φιλόμουσους και φιλοπερίεργους, Ελληνες και ξένους. Πλημμυρισμένη, όμως. Δεν υπήρχε ούτε χώρος στο γρασίδι, για καρέκλα δε, ούτε λόγος... Πρώτη στο πάλκο ανέβηκε το Σάββατο η ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» (από το 1890), ακολούθησε την Κυριακή η νεότερη, «Ο Καποδίστριας» (1980), και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα με την Φιλαρμονική Εταιρεία, γνωστή και ως «η παλαιά». Το ρεπερτόριο εκτείνεται από Μπελκάντο, μέχρι ελληνικούς χορούς, έως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Φρέντι Μέρκιουρι. Πρέπει να καλυφθούν όλα τα γούστα της ανοιχτής πλατείας.
Μια σύντομη συζήτηση με τον 40χρονο αρχιμουσικό της ΦΕΚ, Σπύρο Προσωπάρη, και τον 33χρονο Νίκο Μεταλληνό, μουσικό της ορχήστρας (κρουστά) και καθηγητή κρουστών, δίνει το στίγμα της νέας εποχής για τις φιλαρμονικές, που έχουν αφήσει πίσω τους τους ακραίους ανταγωνισμούς (οι παλιότεροι μιλούν για έχθρα) και διανύουν τα τελευταία χρόνια περίοδο «ευγενούς άμιλλας». Και όχι μόνο. Μια νέα γενιά μουσικών, που ξεκινούν από τη μήτρα των κερκυραϊκών φιλαρμονικών, με τη μεγάλη παράδοση, που διδάχθηκαν την τέχνη τους από εμπειρικούς δασκάλους με πάθος για το αντικείμενό τους, φεύγουν για σπουδές στην Αθήνα και στο εξωτερικό αλλά επιστρέφουν στην γενέτειρά τους. Είναι η Κέρκυρα η έδρα και η βάση τους. Πολλά αλλάζουν. Ο Σπύρος Προσωπάρης πήρε τη θέση του διευθυντή ορχήστρας της ΦΕΚ, το 2010, ύστερα από κρίση και όχι με ανάθεση, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στην Ολλανδία. «Εμπνέομαι από τους νέους μουσικούς. Το υλικό είναι εξαιρετικό, είναι σπουδαίο να βλέπεις τα παιδιά να εξελίσσονται», λέει ο κ. Προσωπάρης αλλά συναινεί και ο κ. Μεταλληνός, που διδάσκει φέτος σε επτά φιλαρμονικές (συνολικά η Κέρκυρα διαθέτει 18). Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για ένα μεγάλο βήμα. Ο καθηγητής και μέντοράς του στα κρουστά Δημήτρης Δεσύλλας, που συμπράττει με την MusicAeterna του Θεόδωρου Κουρεντζή, θα πάρει μαζί του στο ταξίδι στην Πετρούπολη τον Ν. Μεταλληνό, δίνοντάς του την ευκαιρία να εγκαινιάσει τη συνεργασία του με έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μαέστρους. Τα Χριστούγεννα θα περιοδεύσει στην Κίνα με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.
Αμέτρητες οι ιστορίες και οι αφηγήσεις για το πάθος παιδιών και ενηλίκων για τις φιλαρμονικές, τον τρόπο που η ζωή τους είναι δεμένη με τις μπάντες. Σε χωριό 500 κατοίκων, οι 100 είναι στη φιλαρμονική και σε μια γιορτή συνυπάρχουν με τις στολές τους παππούς, πατέρας και εγγονός! Γίνεται δουλειά στην Κέρκυρα. Αθόρυβη γιατί είναι ουσιαστική.
Μ.Κ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
facebook
twitter
google+
fb share