Επτά από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας
Πηγή: cnn.gr
Το απέραντο γαλάζιο συνοδεύει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά τους και η γραφική ομορφιά τους «γοητεύει» εκατομμύρια τουρίστες και συντάκτες ταξιδιωτικών αφιερωμάτων που τις έχουν αναδείξει ουκ ολίγες φορές ως τις δημοφιλέστερες παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας. Τα Χανιά, το Ναύπλιο, η Ερμούπολη, το Γαλαξίδι, η Πάργα, η Κέρκυρα και η Καβάλα, είναι ορισμένοι μόνο από τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει με την απαράμιλλή ομορφιά τους τον διεθνή Τύπο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Xανιά: Το στολίδι της Κρήτης
Η εναλλαγή των ενετικών, των οθωμανικών και των βυζαντινών στοιχείων με τη σύγχρονη πλευρά της πόλης «μαγνητίζει» αμέσως τους επισκέπτες στα Χανιά, το στολίδι της Κρήτης. Ένα τζαμί που έγινε γκαλερί, μια εκκλησία με μιναρέ και ένας πολύχρωμος λαβύρινθος δρόμων γύρω από το πανέμορφο παλιό λιμάνι… παιχνιδίζουν με το φως και τις σκιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαγεύοντας εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Τη νύχτα τα φώτα από τις ταβέρνες και τα καταστήματα φωτίζουν την επιφάνεια του κρητικού πελάγους και η παραλία στον κόλπο των Χανίων μοιάζει να αιωρείται.
Ναύπλιο: To Ανάπλι με τις ενετικές πινελιές
Νεοκλασική με κάποιες ενετικές πινελιές, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, διατηρεί ακόμα, 190 χρόνια μετά, τη σύντομη χρυσή εποχή της. Το Ναύπλιο ή Ανάπλι δεν χρειάζεται… συστάσεις. Τα 999 σκαλοπάτια προς το επιβλητικό Παλαμήδι και η φυλακή του Κολοκοτρώνη, το θαλάσσιο φρούριο Μπούρτζι, το μουσείο κομπολογιού, το αποστακτήριο του Καρώνη και οι παραλιακές καφετέριες είναι ορισμένα από τα σημεία ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας του νομού Αργολίδος.
Ερμούπολη: Το «υπαίθριο μουσείο»
Συνδυάζει το αιγαιοπελαγίτικο νεοκλασικό στυλ με στοιχεία της ιταλικής Αναγέννησης και συνηθίζεται να αποκαλείται «υπαίθριο μουσείο», καθώς διαθέτει πλήθος αξιοθέατων στα γραφικά σοκάκια της. Η Ερμούπολη της Σύρου δεν διαθέτει τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη μορφή, καθώς τα κτήριά της ανήκουν στον νεοκλασικό ρομαντισμό, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Σήμερα είναι το διοικητικό κέντρο όλων των Κυκλάδων και η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κέρκυρα: Η καστρόπολη του νησιού των Φαιάκων
Η καστρόπολη του νησιού των Φαιάκων αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και είναι από τους πρώτους πόλους έλξης ξένων τουριστών εδώ και πολλές δεκαετίες. Στρυμωγμένη ανάμεσα στα δύο φρούριά της, η Παλαιά Πόλη στο κοσμοπολίτικο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας με τα ενετικά χαρακτηριστικά, κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Γαλαξίδι: Η κωμόπολη με την παλιομοδίτικη γοητεία
Το γραφικό Γαλαξίδι είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας, η οποία δίνει την αίσθηση ενός μικρού νησιού με αρχοντική ομορφιά. Τα καντούνια και τα καπετανόσπιτα του παραδοσιακού οικισμού με την παλιομοδίτικη γοητεία διηγούνται εύγλωττα την ιστορία του τόπου ως παλαιού εμπορικού λιμανιού της χώρας κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.
Πάργα: Το «διαμαντάκι» του Ιονίου
Το παραλιακό μέτωπο της μικρής αυτής κωμόπολης του νομού Πρέβεζας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Το «διαμαντάκι» του Ιονίου έχει απέναντί του το νησάκι της Παναγιάς και τους Παξούς με τους Αντίπαξους και βρίσκεται κοντά στο Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου και στο μυθικό ποταμό Αχέροντα. Τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο και τα παραδοσιακά «καντούνια» κάνουν το μέρος αυτό να ξεχωρίζει σε αυτό το υπέροχο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Καβάλα: Η «καλλονή της Μακεδονίας»
Με τους ειδικούς των ταξιδιών να την περιγράφουν ως το «χαμένο κρίκο» ανάμεσα στην Ελλάδα της Κλασικής και Βυζαντινής εποχής και στην Ελλάδα του σήμερα, η Καβάλα φιλοξενεί κρυστάλλινες ακτές, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, παλιά αρχοντικά και μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά κτήρια. Η «καλλονή της Μακεδονίας» βρίσκεται και κοντά στο δέλτα του Νέστου, έναν από τους πιο σημαντικούς υδροτόπους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
facebook
twitter
google+
fb share