Aκολουθήστε μας σε ένα οδοιπορικό στην Κέρκυρα, την ωραία των Επτανήσων…
Η επονοµαζόµενη «Φορτέτσα», αποτελεί το πρώτο φρούριο και σήμα κατατεθέν της πόλης. Με την καταστροφή της Παλαιόπολης τον 6ο αι., η ανέγερσή του υπηρέτησε τον ζωτικής σηµασίας στόχο προστασίας της Kέρκυρας, ενώ οι προσθήκες συνεχίστηκαν µέχρι την τελική διαµόρφωσή του το 1558 από τους Ενετούς. Διασχίστε την πύλη του (που χωρίζεται από τη στεριά µε την τάφρο της «Κόντρα Φόσα»), περάστε από τις στοές και τους διαδρόµους του και ανεβείτε µέχρι το ψηλότερο σηµείο για µια συλλεκτική φωτογραφία µε φόντο τη Σπιανάδα και το Λιστόν. Τους αλλοτινούς στρατώνες και τις φυλακές αντικατέστησαν η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου και τα Αρχεία του Κράτους! Tip: Την εµπειρία συµπληρώνει µια στάση στο café Παλαιό Φρούριο µε θέα στον νεοκλασικό ναό του Αγ. Γεωργίου! Είσοδος δωρεάν. Kαθηµερινά 10:00-18:00. (Τ. 26610 42279, www.corfuoldfortress.com)
Νέο Φρούριο
Το Νέο Φρούριο, ΒΔ από την Κέρκυρα, στο λόφο του Αγίου Μάρκου πίσω από το Παλιό Λιµάνι, θα το επισκεφθείτε εκτός των άλλων για τη θέα που φτάνει µέχρι το Παλαιό Φρούριο! Οι Βενετσιάνοι ξεκίνησαν το χτίσιµό του το 1576, σε µια διαδικασία που περατώθηκε περί το 1645. Στην επιβλητικότητα και τη χάρη του… θυσιάστηκαν 2.000 κατοικίες και εκκλησίες που ισοπεδώθηκαν. Αρκεί να ακολουθήσετε το ανηφορικό καλντερίµι για 5’, και να φτάσετε στην κορυφή του! Σήµερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Πολεµικού Ναυτικού, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται συναυλίες. Η πύλη του φέρει ως διακοσµητικό ανάγλυφο έναν Λέοντα του Αγίου Μάρκου!
Σπιανάδα
Το πρώτο πράγµα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Παλιά Πόλη στην Κέρκυρα είναι η Σπιανάδα. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη πλατεία της χώρας µας (και ίσως των Βαλκανίων), περιτριγυρισµένη από όλα τα κτηριακά ορόσηµα της Ιστορίας! Πήρε το όνοµά της από το ιταλικό «spianare» (=«ισοπεδώνω»), καθόλου τυχαία, αφού το 1576 άρχισε από τους Βενετούς η κατεδάφιση των σπιτιών µπροστά από το Παλαιό Φρούριο, µε στόχο τη βελτίωση της αµυντικής δυνατότητας του νησιού. Η Σπιανάδα, που δεντροφυτεύτηκε αργότερα από τους Γάλλους, µπορεί να αποµάκρυνε την πόλη από τη θάλασσα, όµως δηµιούργησε το πιο ζωντανό σηµείο συνάντησης της σύγχρονης ζωής, συνδυάζοντας την µε τα σηµαντικά δρώµενα του τόπου.
Tip: Στο χώρο της Πάνω Πλατείας θα δείτε το ιωνικού ρυθµού Περιστύλιο του Μαίτλαντ, το Κιόσκι της Πλατείας Ενώσεως και το Μνηµείο της Ένωσης των Επτανήσων. Το βόρειο µέρος χρησιµεύει και ως χώρος στάθµευσης, ενώ στο γρασίδι πραγματοποιούνται οι αγώνες της οµάδας κρίκετ!
Λιστόν
Τα κρεµαστά βενετσιάνικα φανάρια, στοιχισµένα σε παράταξη µπροστά από την Κάτω Πλατεία, και οι αψιδωτές καµάρες συνθέτουν την πιο χαρακτηριστική εικόνα της Κέρκυρας. Ανεγέρθη το 1807, στα πρότυπα της παριζιάνικης Rue de Rivoli, ως στρατώνας για τους Γάλλους. Στην εξέλιξή του, υπηρέτησε ως ξενοδοχείο, µε επιφανείς επισκέπτες, ενώ σήμερα ως το κατεξοχήν meeting point, η Λεωφ. Γεωργίου του Α’, όπως ονοµάζεται, είναι κατάµεστη από cafes με χάζι στην υπέροχη περαντζάδα.
Aχίλλειον
Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα στην Κέρκυρα βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, σε μια τοποθεσία που ξετυλίγει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη την πλούσια βλάστηση της όμορφης αυτής περιοχής. Η επιβλητική μορφή του Ανακτόρου παρασύρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Εντυπωσιακοί κήποι, μια αξιόλογη συλλογή φυτών και γλυπτών εμπνευσμένων από την ελληνική μυθολογία και έργα τέχνης παγκόσμιας φήμης, όπως οι «Τέσσερις Εποχές» του Τζουζέπε Γκαλόπε, φιλοξενούνται στο παλάτι. Χτίστηκε από την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Σίσσυ το 1890, η οποία αναζητούσε ένα ησυχαστήριο για να ανακάμψει από τον θάνατο του γιου της. Ο επόμενος ένοικος ήταν ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’, ο οποίος αγόρασε μετά το θάνατό της. Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Πλέον, έχει ανακτήσει την παλιά του αίγλη και λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Καθημερινά 08:00-20:00, Tιμή εισιτηρίου €8, T. 26610 56245, www.achillion-corfu.gr
facebook
twitter
google+
fb share