ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το καθήκον μας για τα κελιά του Άι Γιώργη




Το καθήκον μας για τα κελιά του Άι Γιώργη

Του Κώστα Γερ. Καλούδη

Για άλλη μια φορά μας καλεί το καθήκον,   σαν εργάτες του πολιτισμού που θέλουμε,  να   κάνουμε,  αυτό που πρέπει απέναντι στα  κελιά του Άι Γιώργη που τα  αχρήστεψε η οργή του  ανεμοστρόβιλου  τη νύχτα ξημερώνοντας 21η    του Γενάρη  2019.   
Μόνοι μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να  αφαιρέσουμε  αυτή την ασχήμια από τον Άι  Γιώργη που τόσα μας έχει  προσφέρει. Ας κάνουμε ότι έκαναν οι παππούδες και  οι γονείς μας. Ας  πάμε με κέφι και τραγούδι, όπως πριν λίγα χρόνια,  που ανοίξαμε τα πηγάδια στα Βρεττά και τα Σιδηρόχορτα και τροφοδοτήσαμε με άριστης ποιότητας νερό  καλό νερό τον τόπο. Θα πει κανείς  πως το νερό δεν έμεινε δικό μας, οπότε τι το όφελος;  Και άλλος θα απαντήσει πως αυτός είναι ο πολιτισμός. Να κάνεις αυτό που πρέπει και να μην περιμένεις ούτε ευχαριστώ. Ας πάρουμε το παράδειγμα συγχωριανό μας που ζει στη Βόρειο Ελλάδα. Σαν είδε  στην εφημερίδα τις φωτογραφίες από τα κελιά,  στο χάλι που βρίσκονται,  συγκινήθηκε και αποφάσισε  να βοηθήσει. Και εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορεί ο καθένας.  Έρχεται καλοκαίρι και από εκεί θα περάσουν χιλιάδες ξένοι και δεν πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα  να μας περάσουν για απολίτιστους και ανάξιους να ζούμε σε ένα παράδεισο…   

            Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει κάποιο απόθεμα  χρημάτων από το καρναβάλι και το θέατρο.  Δεν φτάνουν όμως για να γίνει αυτό που πρέπει.  Είναι άγριο το στοιχείο εκεί κάτω στον Αϊ Γιώργη τον Χειμώνα.  Ό, τι γίνει πρέπει να είναι αληθινό. Μαζί με το ποσό του φιλότιμου δωρητή   και τη βοήθεια  όσων  μπορούν και θέλουν, θα ξαναγίνουν   καλύτερα από ό,τι ήταν. Όλοι μαζί, μάστορες, μαραγκοί,  μπογιατζήδες και εργάτες για όλες τις υπόλοιπες εργασίες,  με πρωτοπόρους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, θα βρεθούμε εκεί για να κάνουμε  το καθήκον μας.   Είναι πολλοί εκείνοι που  έχουν διάθεση να Βοηθήσουν εθελοντικά για  τις ανάγκες του έργου.

Όσοι  έχουν βρεθεί   εκεί τα βράδια που πραγματοποιούνται  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, είτε θεατρικές , είτε μουσικές, νιώθει  μια απέραντη  ομορφιά.   Αν έχει και πανσέληνο δύσκολα ξεχνιέται  αυτή η εικόνα.  Εκατοντάδες οι  θεατές,   οι περισσότεροι   ξένοι, κάτω από το μαγικό ουρανό δίπλα στη θάλασσα.

            Καλό θα είναι να παρκάρουν τα αυτοκίνητα στο  δεξί μέρος της εκκλησίας   Αϊ Γιώργη. Την πλατεία θα πρέπει να  κρατάμε καθαρή και να μην τη θεωρούμε ο καθένας δική του, όπως γίνεται στο χωριό…      
   
Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στο πολιτισμό μας και κανείς δεν πρέπει  να τον χρησιμοποιεί    για ατομικό όφελος.    Αναρωτιέται κανείς αν  τα  κελιά ήταν της εκκλησίας, αν δε θα είχαν ήδη  επιδιορθωθεί.  Και εμείς σαν πολιτιστικός Σύλλογος μπορούμε και πρέπει επειδή ο σκοπός είναι  ιερός. Είναι ωραίο να νιώθει κανείς περήφανος  για το τόπο που ζει και αυτός είναι ο προορισμός των Πολιτιστικού Συλλόγου. .
Κ. Γ. Καλούδης