Με το πιστόλι στον κρόταφο
Υπό την απειλή «κανονιοφόρων» και την πίεση μεγάλων δυνάμεων και ισχυρότατων συμφερόντων εξελίσσεται στην Ελβετία η διάσκεψη για μια «ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη» λύση στο Κυπριακό. Κάτω από αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, και υπό την πίεση που δημιουργούν στην Αθήνα η οικονομική χρεοκοπία και η συνεπαγόμενη πολιτική εποπτεία από τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη διατρέχουν τον κίνδυνο να «γράψουν ιστορία» αποδεχόμενες το κλείσιμο του Κυπριακού κάτω από επαχθέστατους όρους...
Η έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνδέεται ευθέως με τα διαπιστωμένα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις συνεπαγόμενες έρευνες για την εξόρυξή τους. Η προσδοκία του κέρδους, που κατά τα φαινόμενα είναι τεράστιο, έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν για την εξασφάλιση των επενδύσεών τους. Η εν λόγω εξασφάλιση προϋποθέτει την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, δηλαδή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Κάπως έτσι, με την. παρότρυνση δηλαδή των κολοσσιαίων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία οικοδομούνται γύρω από τις πετρελαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου, κινητοποιείται ο «διεθνής παράγοντας» (με πιο απλά λόγια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι), ο οποίος αξιοποιεί τη «χρυσή ευκαιρία» για να επιβάλει μια τελική διευθέτηση στο νησί, η οποία πρώτα απ' όλα θα εξυπηρετεί (και) τα γεωστρατηγικά του συμφέροντα. Το (ελάχιστο) μέγεθος της Κύπρου και η τρέχουσα οικονομική και πολιτική αδυναμία της Ελλάδας οδηγούν στο προφανές: την κατεύθυνση των πιέσεων για την υιοθέτηση της «λύσης» του Κυπριακού στην ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τσαμπουκάδες
Αυτό το γενικό πλαίσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προβάλλοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες έναντι της Κύπρου. Με το που (την περασμένη Πέμπτη 22.6) η Λευκωσία εξέδωσε την ΝΑνΤΕΧ 236/17, με την οποία ανακοινώνονται οι εργασίες προετοιμασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, η Άγκυρα έσπευσε την επόμενη μέρα, την Παρασκευή το βράδυ, να εκδώσει την τουρκική ΝΑVΤΕΧ 649/17 για διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που ακουμπά το οικόπεδο των κυπριακών γεωτρήσεων. Μάλιστα η τουρκική ηγεσία σε κάθε ευκαιρία απειλεί με χρήση στρατιωτικών μέσων, προκειμένου να εμποδιστούν οι προετοιμασίες γεώτρησης.
Με αυτήν την (στρατιωτική) τουρκική παράμετρο ξεκινά η «κρίσιμη» διάσκεψη για το Κυπριακό. Την ώρα δηλαδή που ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντώνται παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του εκπροσώπου της Βρετανίας, το τουρκικό ναυτικό και η αεροπορία θα πραγματοποιούν άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε μια ευθεία και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα υπενθυμίζει τις θέσεις της γύρω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και ξεκαθαρίζει τα όρια μέσα στο οποία είναι διατεθειμένη να κινηθεί. Έτσι, λοιπόν, η Τουρκία υπογραμμίζει:
Δεν αναγνωρίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επαναλαμβάνει την απειλή της, το άτυπο casus belli που έχει αναγγείλει με την επιστολή της στον ΟΗΕ, ότι εάν δεν διακοπεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, θα λάβει «μετρά» για την προστασία των δήθεν συμφερόντων της και των δήθεν συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Έμμεσα υπενθυμίζει τις αξιώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και για όλη σχεδόν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μεγάλες δυνάμεις
Οι τουρκικές απειλές, οι οποίες προφανώς στρέφονται κατά της αδύναμης στρατιωτικά Κύπρου και οικονομικά Ελλάδας, αξιοποιούνται από τον διεθνή παράγοντα (αμερικανοβρετανούς, κατά κύριο λόγο), ο οποίος διαβλέπει χρυσή ευκαιρία για να κλείσει κατά το συμφέρον του η υπόθεση.
Η συμμετοχή του υπ. Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στη διάσκεψη για το Κυπριακό «δείχνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Ο Τζόνσον θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν. Επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών του Foreign Office θα είναι ο διευθυντής του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Τζόναθαν Άλεν.
Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει με δήλωσή της τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει ως εγγυήτρια δύναμη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει σε μία λύση με διάφορους τρόπους, όπως με το να είναι ένας εκ των πιο σημαντικών συμμετεχόντων στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μέσω της προσφοράς μας να εκχωρήσουμε σχεδόν τη μισή γη των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων σε μια ενωμένη Κύπρο και μέσω της πρακτικής βοήθειας προς τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για μία λύση», αναφέρει η ανακοίνωση του Foreign Office.
Στο ίδιο μοτίβο και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και είναι έτοιμες να ενεργήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσουν τους ηγέτες και τα Η.Ε. να καταλήξουν σε λύση», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτίνα στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρεσβευτίνα τους στην Κύπρο, πιστεύουν ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχεται στο Κραν Μοντάνα, είναι «η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η ώρα της δράσης θα είναι αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κάθλιν Ντόχερτι τόνισε ότι η κάθε διαπραγμάτευση πάντοτε καταλήγει σε ανταλλαγές (trade offs) και κάλεσε όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινή πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού.
Καθώς βλέπουμε, λοιπόν, οι μεγάλοι παίκτες (Αμερικανοί, Βρετανοί) δεν δίνουν δεκάρα για τις τουρκικές στρατιωτικές πιέσεις, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι και αυτές συμβάλλουν στη. ρυμούλκηση των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας στον. ρεαλισμό.
ΠΗΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1975 στις 29-6-2017
facebook
twitter
google+
fb share