Μνημονιακός εφιάλτης
Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός - ερευνητής, ΕΘΝΟΣ - "Επωνύμως", Παρασκευή 23/9
Ένας χρόνος κλείνει από τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2015 και την περιβόητη «δεύτερη ευκαιρία» του ΣΥΡΙΖΑ με την επιβολή του 3ου Μνημονίου που κονιορτοποιεί δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν απομείνει από τη λαίλαπα των δύο πρώτων Μνημονίων. Μετά τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη Βουλή εν ριπή οφθαλμού, με εξευτελιστικές «κατεπείγουσες» διαδικασίες στη διάρκεια του χρόνου αυτού, καταλύοντας κάθε έννοια αστικής δημοκρατίας, νέα σκληρότατα πλήγματα κατά του λαού μεθοδεύονται, ενώ η φτώχεια αγκαλιάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας.
Όσο για τη «δίκαιη ανάπτυξη», το «κοινωνικό πρόσημο» είναι οι νέοι μύθοι που μπροστά στη θύελλα αντιδραστικών μέτρων θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Για ποια ανάπτυξη; Οταν έχουν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγική βάση, με τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται, την ανεργία και την ύφεση να εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ η δημόσια περιουσία βγαίνει στο σφυρί; Την ώρα που τα πρωτογενή πλεονάσματα βγαίνουν μέσα από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων; Η «δίκαιη ανάπτυξη» απαιτεί κατά τον πρωθυπουργό την άμεση εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών», το «κλείσιμο με επιτυχία της 2ης αξιολόγησης», με τον πέλεκυ των προαπαιτούμενων που κραδαίνουν οι δανειστές. Στον βωμό των μεταρρυθμίσεων θυσιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις, επιδιώκεται η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, «απελευθερώνονται» οι ομαδικές απολύσεις, επανέρχεται το lock out.
Αντίθετα, η «δίκαιη ανάπτυξη» σημαίνει νέα προνόμια, επιδοτήσεις και την αύξηση της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία προϋποθέσεων αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η δεύτερη «αξιολόγηση» περιλαμβάνει και άλλες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», που έρχονται να προστεθούν στις παροχές της ολιγαρχίας, όπως λ.χ. οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όλη την γκάμα της διαδικασίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων σε όφελος τραπεζών και ξένων funds, τον νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων κ.ά.
Για τον λαό δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και αναχαίτισης αυτής της πολιτικής.
facebook
twitter
google+
fb share