Σαν σήμερα στις 13 Αυγούστου 1968 ο αντικτατορικός αγωνιστής Αλέκος Παναγούλης επιχειρεί να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, κοντά στη Βάρκιζα.
Όπως σημειώνει η Οριάνα Φαλάτσι στην συνέντευξη της με τον Αλέξανδρο Παναγούλη μετά την απελευθέρωση του, η πράξη του ήταν μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας. Η Φαλάτσι αναφέρει τον Α. Παναγούλη ως εξής: "Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο".
Είχε προηγηθεί η λιποταξία του από το στράτευμα και η ίδρυση της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Εθνική Αντίσταση", ενώ αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης.
Η απόπειρα δολοφονίας αποτυγχάνει, ο ίδιος συλλαμβάνεται και κλείνεται στη φυλακή. Ακολουθούν φρικτά βασανηστήρια από τους ανθρώπους της χούντας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου, από όπου προσπάθησε να δραπετεύσει πολλές φορές, είχε φτιαχτεί ένα κελί ειδικά για τον Παναγούλη που ήταν σαν αντίγραφο τάφου!
Η μόνη του διέξοδος του Αλέκου Πναγούλη είναι η ποίηση. Ακόμα κι όταν του κατάσχεσαν κάθε γραφική ύλη, εκείνος χρησιμοποίησε για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του!
Τον Αύγουστο του 1973, κι αφού είχε αποτραπεί η εκτέλεση του στο Γουδί από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, απελευθερώθηκε βάσει της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατουμένους.
Ο Παναγούλης αυτοεξορίζεται στη Φλωρεντία της Ιταλίας, για να επαναδραστηριοποιηθεί στην αντίσταση.
Εκλέγεται μεταδικτατορικά ουλευτής με την Ένωση Κέντρου και πάλεψε κατά των πολιτικών προσώπων που συνεργάστηκαν με τη χούντα.
Συνέχισε με επιμονή τον αγώνα του για απομόνωση των συνεργατών της επταετίας, μέχρι το μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, την 1η Μαΐου 1976, στο οποίο έχασε τη ζωή του, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας.
Τελικά, η αποκάλυψη του φακέλου δεν έγινε τελικά ποτέ.
sansimera.gr
facebook
twitter
google+
fb share