ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Δε θα διδάξω τον φασισμό»: Σφοδρές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών της Ουγγαρίας για το νέο σχολικό πρόγραμμα


«Δε θα διδάξω τον φασισμό»: Σφοδρές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών της Ουγγαρίας για το νέο σχολικό πρόγραμμα

Το κόμμα του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπραν προωθεί ένα εθνικιστικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία, προσπαθώντας να ξαναγράψει την ιστορία – «Μπορεί μόνο να χρησιμεύσει ως ένα πρόγραμμα σπουδών μιας δικτατορίας», σημειώνει ο υποδιευθυντής της Ένωσης Φιλολόγων Δασκάλων

Μια ένωση εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στην Ουγγαρία εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της σήμερα διαμαρτυρόμενη ενάντια σε ένα νέο σχολικό πρόγραμμα που υποστηρίζει ότι σχεδιάστηκε από το κυβερνών κόμμα Fidesz για να προάγει την εθνικιστική του ατζέντα και να περιορίσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, ο Όρμπαν έχει περιορίσει την ελευθερία της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και εξώθησε το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης να αποχωρήσει από την Ουγγαρία.

Το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων ανακοίνωσε την Παρασκευή το εθνικό πρόγραμμα σπουδών (NAT), καθορίζοντας λεπτομερώς την απαιτούμενη διδακτέα ύλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Δημοκρατική Ένωση Δασκάλων (PDSZ) κάλεσε σε διαδηλώσεις εναντίον των αλλαγών, που πλέον είναι νόμος.

«Είναι προβληματικό όταν ένα πλαίσιο εκπαίδευσης βασίζεται σε ιδεολογία παρά σε επαγγελματικές αρχές», τόνισε το PDSZ σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του. «Πρέπει να αποσυρθεί».

Δάσκαλοι Ιστορίας και Φιλολογίας εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις, διαμαρτυρόμενοι ότι το NAT επιλέγει εθνικιστές συγγραφείς και εθνικιστική ατζέντα.

Για παράδειγμα το NAT ονοματίζει ανάμεσα σε αυτούς που θεωρεί τους δέκα πλέον σημαντικούς Ούγγρους συγγραφείς τον Φέρεντς Χέρκτζεγκ, ένθερμο υποστηρικτή του Μπενίτο Μουσολίνι.

Δεν εμπεριέχει καμία αναφορά στον μοναδικό Ούγγρο νομπελίστα Ίμρε Κέρτες, που τιμήθηκε το 2002 για το σύνολο του έργου του για την ανθρώπινη εμπειρία στο Ολοκαύτωμα.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν αφήνει καμία ελευθερία για στοχασμό αλλά υπαγορεύει όσα (οφείλουμε) να σκεφτόμαστε». έγραψε ο Γκιόργκι Φένιο, υποδιευθυντής της Ένωσης Φιλολόγων Δασκάλων.

«Μπορεί μόνο να χρησιμεύσει ως ένα πρόγραμμα σπουδών μιας δικτατορίας», πρόσθεσε.

Δάσκαλοι ξεκίνησαν να αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αντιδράσεις τους στο νέο πρόγραμμα με συνθήματα όπως «Δε θα διδάξω τον φασισμό».