ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Μια συνέντευξη με τον Ολλανδό σπηλαιολόγο και τον Αλέξανδρο Καββαδία για την έρευνά τους για τα σπήλαια των Αργυράδων - ΦΩΤΟ


Μια συνέντευξη με τον Ολλανδό σπηλαιολόγο και τον Αλέξανδρο Καββαδία για την έρευνά τους για τα σπήλαια των Αργυράδων

Ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα για όλα τα σπήλαια της Κέρκυρας. Μαζεύει τις πληροφορίες, μελετεί τη βιβλιογραφία και τους παλιούς χάρτες και προσπαθεί να βρει τα κρυμμένα σπήλαια. Ο σπηλαιολόγος ερευνεί, φωτογραφίζει και περιγράφει τους άγνωστους φυσικούς θησαυρούς του νησιού μας. Ψάχνει συνέχεια για τις ιστορίες από την εποχή των γιαγιάδων για να τις αναλύσει και να τις κρατήσει για τις μέλλουσες γεννεές. Ο σπηλαιολόγος δημοσιεύει συχνά για να μοιράσει τις εμπειρίες του με τους Κερκυραίους.

Ο Αλέξανδρος Καββαδίας μας διηγήθηκε για τη συνάντησή του με τον σπηλαιολόγο ότι: «Από παιδί άκουγα και ξανάκουγα τις ιστορίες και τους θρύλους για τις δικές μας γράβες και σπήλαια και, ως γνωστόν, οι Αργυράδες είναι χτισμένες πάνω σε γράβες. Όταν πρώτο-άκουσα για τον René van Vliet ήταν από τον πεθερό μου, τον Δημήτρη Αρμενιάκο. Μου αφηγήθηκε ενθουσιασμένος τις ιστορίες για την «Τρύπα του Πελάου» που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού στον Άη Μαθιά και για την εξερεύνησή της σε βάθος για πρώτη φορά από τον «διάσημο σπηλαιολόγο» μαζί με τον δικό μας Ανδρέα Κορίκη. Επικοινώνησα με τον René van Vliet και τον κάλεσα να επισκεφτεί τους Αργυράδες και το δέχτηκε με πολύ ενδιαφέρον. Αργότερα, όταν του ζήτησα να γράψουμε μαζί ένα άρθρο για τη «Φωνή των Αργυραδιτών», o σπηλαιολόγος ήταν πολύ πρόθυμος να αφηγηθεί τις εμπειρίες του στους Αργυράδες, κατά τη διάρκεια της σπηλαιολογικής αποστολής του που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2019.»

Ο σπηλαιολόγος συνέχισε τη συνέντευξη και περιγράφει γλαφυρά ότι: «Το καλοκαίρι του 2019 επισκέφτηκα το άγνωστο σπήλαιο Δοκάνος στον Άγιο Δημήτριο. Έμαθα πως υπάρχουν πολλά σπήλαια στην περιοχή Χλωμού. Ήρθα σε επαφή με τον Αλέξανδρο Καββαδία που ήξερε μερικά σπήλαια στους Αργυράδες και μου διηγήθηκε κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα σπήλαια
αυτά.

Σπηλιά στις Αργυράδες, ΦΩΤΟ ΑΛ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Μετά μια επίσκεψη μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι μερικά σπήλαια στους Αργυράδες είναι κλειστά με τσιμέντο ή με οικοδόμηση. Η Γράβα της Αγίας Τριάδας είναι ένα τέτοιο σπήλαιο που είναι κλειστό με τσιμέντο και άσφαλτο και η Γράβα στ’ Άη Γεωργιού απέναντι από του Πολίτη το καφενείο είναι κλεισμένη με τσιμέντο επίσης και ρόδες πέτρινες. Επισκεφτήκαμε επίσης τη Γράβα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Παναχώρι που έχει βάθος 3 μέτρα και είναι γεμάτη σκουπίδια. Η Γράβα στο Παναχώρι (στου Τζακίρη) είναι μια τεράστια καταβόθρα. Λένε ότι, πριν από τριάντα χρόνια, οι κάτοικοι άκουσαν έναν θόρυβο κατά τη νύχτα. Την επόμενη μέρα είδαν ότι το έδαφος κατέρρευσε. Το καλοκαίρι μπορείτε να ακούσετε το νερό, στα βαθύ της καταβόθρας. Τον χειμώνα, όταν το άνοιγμα είναι γεμάτο με βροχόνερο, η καταβόθρα θα αδειάσει με ήχο γάργαρο.»





Οι ιστορίες των σπηλαίων...

«Πολλά σπήλαια της Κέρκυρας έχουν τη δική τους ιστορία. Οι μύθοι, οι θρύλοι, οι δράκοι και τα φαντάσματα είναι δοξασίες που εύκολα πιστεύονται, όπως και ότι όλα τα σπήλαια του νησιού τελικά τερματίζουν στη θάλασσα. Άλλα σπήλαια είναι γνωστά από προσωπικές ιστορίες.
Η Γράβα Λεμονιάς
Μερικά σπήλαια της Κέρκυρας χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγιο, για τους πειρατές, καθώς επίσης κατά τη διάρκεια των ιταλικών και γερμανικών βομβαρδισμών. Την άνοιξη του 2019 μίλησα με μια γυναίκα που μου διηγήθηκε ότι την πρώτη Νοεμβρίου 1940 η Ιταλική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει. Κάποιες μέρες μετά, στις 4 Νοεμβρίου 1940, η κυρία γεννήθηκε στη Γράβα Λεμονιάς στο Σωκράκι. Αργότερα δύο αδελφές της γεννήθηκαν επίσης στο σπήλαιο αυτό. Το σπήλαιο επονομάστηκε στο χωριό «Γράβο Γεννηθεί». Άλλη μια κυρία μου είπε ότι όταν ήταν μικρή κρύφτηκε στη Γράβα Στρινερή στο Σωκράκι μαζί με τρεις οικογένειες, δηλαδή 15 άτομα, κατά τους βομβαρδισμούς του 1940 - 41.Τέτοιες εντυπώσικές ιστορίες δεν μπορούν να ξεχαστούν! Έμαθα μια τέτοια μοναδική ιστορία επίσης από ένα σπήλαιο στη νότια Κέρκυρα. Ανάμεσα στους Αργυράδες και στον Χλωμό βρίσκεται ένα σπήλαιο που λέγεται Μεγάλη Γράβα ή Γράβα Καββάσιλας ή Γράβα Βασιλάτου, και στο οποίο κρύφτηκαν πολλοί κάτοικοι από το χωριό Παναχώρι Αργυράδων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πορφύρης Πανδής του Οδυσσέα, ένας συγγραφέας από τους Αργυράδες, το αναφέρει στο βιβλίο του «Για τον τόπο μου και για τη γλώσσα μου». Τώρα, μετά από 76 χρόνια, ο ίδιος ο συγγραφέας δεν θυμάται πια που ακριβώς βρίσκεται το σπήλαιο. Ελπίζω ότι οι κάτοικοι μπορούν να με βοηθήσουν με το ψάξιμο, ώστε να μπορέσω να επισκεφτώ το σπήλαιο αυτό την άνοιξη του 2020.»

Τελειώνοντας θα ήθελε να πει ο Αλέξανδρος Καββαδίας ότι: «Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο René van Vliet συνομίλησε με πολλούς κατοίκους όπως ο Θωμάς Γιαννιώτης(Μαρίνου), ο Γιώργος Καββαδίας (Κλώτσα), η Ελένη Πολίτη, ενώ συγκινητική ήταν η συνάντησή του με τον Κώστα Καλούδη (Παπακώστα), όταν του έδειξε ένα άρθρο του στην «Καθημερινή Ενημέρωση», που μόλις είχε διαβάσει. Είμαστε χαρούμενοι που οι Αργυράδες μελετούνται από τον σημαντικό αυτό σπηλαιολόγο. Του ευχόμαστε να είναι υγιής, να ολοκληρώσει τη σπουδαία έρευνα για την Κέρκυρα που με τόσο ενθουσιασμό διεξάγει.»

Αν ξέρετε ένα (μικρό ή μεγάλο) σπήλαιο στην περιοχή μας, η τοποθεσία της Γράβας Βασιλάτου, μια ιστορία ενός σπηλαίου ή αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον σπηλαιολόγο, μπορείτε να στείλετε email (στα ελληνικά ή αγγλικά) στο info@speleocorfu.com ή μήνυμα στο Facebook (VlietVanRene). Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Αλέξανδρο Καββαδία, μπορείτε να στείλετε email στο akavvadias@hotmail.com ή μήνυμα στο Facebook (alexandros.kavvadias).

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ολλανδού σπηλαιολόγου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu www.speleocorfu.com

Δείτε τις παρακάτω φωτό του Αλ. Β. Καββαδία