Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα ειδυλλιακό ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιο και την Αμφιτρίτη. Χτύπησε έτσι με την τρίαινά του το νοτιότερο σημείο της Κέρκυρας και σχημάτισε τη μικρή ομάδα νησιών και βραχονησίδων των Παξών και των Αντίπαξων. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα κατάφερε περίφημα. Στα βόρεια του Ιονίου, 8 μίλια από τις ακτές της Ηπείρου και άλλα τόσο νότια της Κέρκυρας, επιπλέει ένα καταπράσινο νησί, με -κυριολεκτικά- διάφανα νερά, απίστευτες παραλίες και μοναδικά ψαροχώρια. Εμείς, σου παραθέτουμε κάποιους λόγους για τους οποίους αξίζει να βρεθείς στους Παξούς.
Ο Γάιος
Το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και πρωτεύουσα του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα πολύχρωμα κτήρια και αρχοντικά αλλά και για το φιορδ που σχηματίζεται από το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Το τελευταίο, φιλοξενεί στην επιφάνειά του το Ενετικό Κάστρο, που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Ασφαλώς, ο Γάιος συγκεντρώνει τις περισσότερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, με προτάσεις που ικανοποιούν κάθε γούστο, ενώ αποτελεί και ένα από τις πιο αγαπημένες στάσεις για πάσης φύσεως καπετάνιους που τριγυρνά στα νερά του Ιονίου - σκέψου ότι ειδικά κατά τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, κότερα και ιστιοπλοϊκά δεν βρίσκουν κάβους λόγω επισκεψιμότητας και δένουν μέχρι και στους κορμούς των δέντρων, στο νησάκι απέναντι από τον οικισμό.
Ο Λογγός
Ίσως ο ορισμός του πώς πρέπει να είναι ένα κλασικό επτανησιακό χωριό. Βρίσκεται γύρω από το μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, με πολύχρωμα κτήρια και παλιούς μύλους στους τριγύρω λόφους, πλαισιωμένο από ένα καταπράσινο μοτίβο από πεύκα και ελιές. Θυμίζει αρκετά το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς ή το Κιόνι της Ιθάκης αλλά στο πιο ανεπιτήδευτο και φυσικό. Φιλοξενεί κάποιες εκ των κορυφαίων ψαροταβερνών ίσως και ολόκληρου του Ιονίου ενώ σήμα κατατεθέν του είναι το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (σαπουνοποιείο) που κάποτε αποτελούσε πηγή ζωής για τον τόπο, στην άκρη του λιμανιού.
Η Λάκκα
Στο βορειότερο άκρο του νησιού συναντά κάποιος έναν παραδοσιακό οικισμό που είναι τοποθετημένος στο βάθος ενός κλειστού κόλπου και περιβάλλεται από -τα συνηθισμένα στην περίπτωση των Παξών- γαλαζοπράσινα νερά. Η Λάκκα αποτελεί αγαπημένο αγκυροβόλι για ιστιοπλόους ενώ σε αυτήν λειτουργεί και club ιστιοπλοΐας, κάτι που τις δίνει μία περισσότερο κοσμοπολίτικη essence σε σχέση με τον Λογγό.
Οι παραλίες
Οι "σπιάτζες" όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι είναι δίχως αμφιβολία κάποια από τα θέλγητρα του νησιού. Οι παραλίες των Παξών διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτές με βότσαλο και εκείνες με κατάλευκη άμμο. Και στις δύο περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής είναι τα τέλεια νερά, που το χρώμα τους σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεται σε κάποιον πολύ πιο εξωτικό προορισμό. Πέρα από τις Πλάκες, Δεύτερη Σπιάτζα και Paxos Beach στον Γάιο, μία από τις πιο καλές επιλογές είναι η βοτσαλένια παραλία του Μονοδενδρίου, κοντά στο Λογγό, αλλά και ο Κήπος, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι και το Λεβρεχιό (όλες με βότσαλο). Λίγο πιο βόρεια, στη Λάκκα, τη διαφορά κάνουν το Χαραμί και το Κανόνι - και οι δύο με άμμο.
Ο γύρος του νησιού με σκάφος
Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια ομορφιά των Παξών και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που η φύση έχει δημιουργήσει σε αυτούς. Στη δυτική πλευρά (και ξεκινώντας από τα βόρεια προς τα νότια) θα δεις τους Πλάνους, τον όρμο του Ερημίτη, με τους επιβλητικούς γκρεμούς και την υπέροχη παραλία, τις σπηλιές στο Αχάι, τον εντυπωσιακό βράχο Ορθόλιθο που στέκει πάνω στο νερό, τη λίθινη Καμάρα και την ερημική, όσο και θαυμάσια αμμουδιά, Γαλάζιο - όνομα και πράγμα.
Ο Ερημίτης
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι τα είδες όλα χωρίς μία επίσκεψη στον Ερημίτη, στη δυτική πλευρά του νησιού. Το θαυμάσιο σκηνικό συνθέτουν εντυπωσιακοί γκρεμοί και ένα ονειρώδες ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα. Μπορείς να το απολαύσεις από το ομώνυμο και αρκετά αξιόλογο bar restaurant που βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της περιοχής, ενώ αξίζει να γνωρίζεις ότι υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί σε μια καταπληκτική, σχεδόν privée, παραλία με λευκό βότσαλο.
Οι Αντίπαξοι
Αφήσαμε το καλύτερο για το φινάλε: 3 μίλια νοτιοδυτικά των Παξών, συναντάς την πραγματική μαγεία του Ιονίου. Οι Αντίπαξοι αποτελούν έναν πραγματικό καλοκαιρινό παράδεισο, με μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος: το Βουτούμι (κυρίως αυτό), τη Βρίκα και τη Μεσοβρίκα.
Τα νερά τους είναι τόσο διάφανα που αν τυχόν τα κοιτάξεις από ψηλά, θα πιστέψεις πως τα σκάφη αιωρούνται πάνω από τον βυθό, την ώρα που συναντούν ολόχρυσες αμμουδιές κατά μήκος των ακτών. Υπάρχει επίσης και ένας μικρός οικισμός με περίπου 130 μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το νησί είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος αμπελώνας, που μάλιστα παράγει εξαιρετικό κρασί, το οποίο όμως είναι σχεδόν απίθανο να προμηθευτείς αν δεν γνωρίζεις καλά κάποιον ντόπιο. Υπάρχει μία άτυπη omerta επί του θέματος.
ΠΗΓΗ:esquire.com.gr
facebook
twitter
google+
fb share