ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Καρουσάδες: Ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κέρκυρας


Καρουσάδες: Ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κέρκυρας


Οι Καρουσάδες είναι ένα χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας. Απέχει περίπου 40 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας με 991 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι ένα κεφαλοχώρι το οποίο ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του. Οι Καρουσάδες έχουν φιλαρμονική ορχήστρα η οποία είναι δημοτική και ιδρύθηκε το 1980. Το χωριό έχει πάρει το όνομα του από πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί της Κέρκυρας από την πόλη Καρούσα του Εύξεινου Πόντου. Γύρω στα 20 π.Χ. πιθανόν λόγω κάποιου διωγμού οι Καρούσιοι φεύγουν και κινούνται προς την Δύση. Κάποιοι περνούν στα βόρεια της Κέρκυρας και εκεί ιδρύουν την νέα τους εστία, τον οικισμό Καρουσάδες.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή οι Καρουσάδες παλαιότερα ονομάζονταν Κρασάδες επειδή εκεί έφτιαχναν πάρα πολύ καλό κρασί.  


Το χιλιοτραγουδισμένο ερωτικό Σιδάρι.
Λίγο πιο πέρα ξεχωρίζει ένας ακόμη πανέμορφος οικισμός, το Σιδάρι το οποίο φιλοξενεί και το πασίγνωστο Canal d’ amour, το κανάλι της αγάπης. Πρόκειται για μια πανέμορφη παράλια τοποθεσία, με αξιοθέατο τα περίεργα σχήματα των βράχων. Η παράδοση λέει ότι αν δυο ερωτευμένοι κολυμπήσουν στα νερά του Canal d’ amour δεν θα χωρίσουν ποτέ. Με αφορμή αυτό το κανάλι το Σιδάρι αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο οικισμός των Καρουσάδων κατοικείτο από την βυζαντινή περίοδο. 
Το χωριό των Καρουσάδων έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα με επιτυχίες στο τοπικό πρωτάθλημα της Κέρκυρας. Έχει κερδίσει δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο
Το αρχοντικό του Θεοτόκη

Στους Καρουσάδες εγκαταστάθηκε το 1453 η οικογένεια Θεοτόκη της οποίας το αρχοντικό διατηρείται μέχρι σήμερα. Γόνος της οικογένειας Θεοτόκη, είναι και ο Ντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 1872 - 1 Ιουλίου 1923) ο δημιουργός του κοινωνικού μυθιστορήματος (Σκλάβοι στα Δεσμά τους, Η Τιμή και το Χρήμα) συνιδρυτής του τότε Σοσιαλιστικού Κόμματος, ποιητής, και λόγιος. Απο την οικογένεια Θεοτόκη κατάγεται και ο Δημήτριος Θεοτόκης, αδελφός του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, στρατιωτικός, μέραρχος, ο μοναδικός που κατόρθωσε να φέρει την μεραρχία του, μετά την μικρασιατική καταστροφή, σώα και αβλαβή στην πατρίδα, αλλά να σώσει και όσους πρόσφυγες συνάντησε στο δρόμο του, προς την επιστροφή.

Από τους Καρουσάδες κατάγεται και ο Κωσταντίνος Μπούκας ο ιδρυτής του Λιμενικού Σώματος και ο αδελφός του Νικόλαος Μπούκας, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δράση.

Ένας άλλος Καρουσαδίτης, είναι ο Σπύρος Χαλικιάς, γεννήθηκε το 1927, βραβευμένος με διεθνή βραβεία φωτορεπόρτερ (ΕΣΣΔ, Κούβα, Γαλλία), μακρονησιώτης, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, βασανίστηκε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ φυλακίστηκε, κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του, και πέθανε το 1981.


Η περιοχή των Καρουσάδων αποτελεί μιαν ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή της Ελλάδας. Μια περιοχή που περιβάλλεται από ελαιώνες, κυπαρίσσια, ενώ η θέα προς το Ιόνιο είναι εκπληκτική.

Πανέμορφα γραφικά δρομάκια. Επίσης σημαντικό αξιοθέατο το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα ξεχωριστό μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.   Όμως απαραίτητη και μια στάση


ΒΙΝΤΕΟ: Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Η Αστρακερή, το επίνειο των Καρουσάδων, είναι από τα πρώτα θέρετρα της Κέρκυρας, λόγω της δομής της, δεν έχει "αξιοποιηθεί" τουριστικά, παραμένει μία από τις λίγες παρθένες παραλίες του νησιού, καθαρή και πνιγμένη στο πράσινο.




ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια και eftanhsa.blogspot.com