4ο διεθνές συνέδριο υποψήφιων διδακτόρων κλασικής φιλολογίας
Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και τα Πανεπιστήμια: Università di Urbino Carlo Bo, Universitat Autónoma de Barcelona, Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt, Iohannes Gutenberg Universität Mainz, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Θέμα:
«Έκδοση, υπόμνημα, ερμηνεία: ποικιλόμορφες προσεγγίσεις του φιλολογικού κειμένου,
Editare, Commentare, Interpretare: approcci multiformi al testo letterario
Edieren, kommentieren, interpretieren: Die vielfältigen Zugänge zu literarischen Texten»
Χρόνος: ΚΕΡΚΥΡΑ, 13-14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Τόπος: Τμήμα Ιστορίας, Αμφιθέατρο «Νίκος Σβορώνος»
Πανεπιστήμια που συμμετέχουν: Università di Urbino Carlo Bo, Universitat Autónoma de Barcelona, Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt, Iohannes Gutenberg Universität Mainz, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρα
Επιστημονική Επιτροπή:
Liana Lomiento (Urbino), Gernot Michael Müller και Bardo Gauly (Eichstätt), Carlos Varias García και Joan Pagès Cebrian (Barcelona), Christine Walde και Annemarie Ambühl (Mainz), Θεόδωρος Παππάς, Αθανάσιος Ευσταθίου, Βάιος Βαϊόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Στόχοι
Α. Στις εργασίες του συνεδρίου παίρνουν μέρος υποψήφιοι διδάκτορες από διαφορετικούς κλάδους της φιλολογικής έρευνας και οι επιβλέποντες καθηγητές τους. Πέρυσι το είχε φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο. Οι υποψήφιοι διδάκτορες παρουσιάζουν στις εισηγήσεις τους τα καινοτόμα στοιχεία της επιστημονικής έρευνάς τους μέσα από επαρκείς βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ ακολουθούν ερωτήσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στις συνεδρίες προεδρεύουν οι επόπτες-καθηγητές, που είναι και οι κύριοι σχολιαστές των εισηγήσεων. Η ενημέρωση πάνω σε νέα δεδομένα της φιλολογικής έρευνας, η γόνιμη κριτική και οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται, αλλά και ο διάλογος μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών ανατροφοδοτεί τη σκέψη των νέων ερευνητών, δίνει ερεθίσματα για νέες κατευθύνσεις στην έρευνά τους, για διορθώσεις και κάλυψη παραλείψεων. Ταυτόχρονα η συνύπαρξη και η διάδραση των υποψηφίων διδακτόρων και των καθηγητών, όχι μόνο τις ώρες του συνεδρίου, αλλά και στον ελεύθερο χρόνο τους γονιμοποιεί τη σκέψη τους και οδηγεί σε σύσφιγξη συνεργατικών σχέσεων, αλλά και σε αμοιβαίο σεβασμό για τα επιστημονικά επιτεύγματα του κάθε πανεπιστημίου, αλλά και των χωρών των οποίων οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι καθηγητές αποτελούν πρεσβευτές.
Β. Το συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα πρωτοβουλία ανάδειξης του τόπου φιλοξενίας, της ιστορίας του και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι σύνεδροι είναι φορείς της ιδιαίτερης εθνικής φυσιογνωμίας και κουλτούρας τους, αλλά την ίδια στιγμή γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του φυσικού κάλλους, των ηθών-εθίμων και του πολιτισμού της περιοχής που τους φιλοξενεί. Η εξωστρέφεια που επιτυγχάνεται σε επίπεδο γνώσης και πολιτισμού είναι από τα πάγια ζητούμενα μιας εποχής πολυπολιτισμικής, χωρίς σύνορα, ιδιαίτερα για το νησί της Κέρκυρας που μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες κόμβος συνεδριακού τουρισμού και πόλος έλξης τουριστών με γνήσιο ενδιαφέρον για την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Πρόγραμμα
Θα αναρτηθεί σύντομα.
facebook
twitter
google+
fb share