Το αέτωμα της Γοργούς
Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του ναού της Αρτέμιδος στους Αγίους Θεοδώρους δίπλα στο Υλλαϊκό λιμάνι. Κυριαρχεί και εντυπωσιάζει το αέτωμα της Γοργούς, κορινθιακής τέχνης, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που ξεχωρίζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)
Στο κέντρο εικονίζεται η Γοργώ να τρέχει προς τα δεξιά με λυγισμένα γόνατα, ενώ ο κορμός και το πρόσωπό της με τη δαιμονική έκφραση είναι στραμμένα προς το θεατή. Δεξιά και αριστερά της βρίσκονται τα παιδιά της, ο Χρυσάωρ και ο Πήγασος. Τις μορφές πλαισιώνουν δύο λεοντοπάνθηρες, ενώ στα άκρα του αετώματος εικονίζονται δύο σκηνές από την Τιτανομαχία: δεξιά ο Δίας, αρχηγός των νέων θεών, κεραυνοβολεί τον Τιτάνα Ιαπετό και αριστερά ο Ποσειδώνας ετοιμάζεται να σκοτώσει μια καθιστή μορφή, τον Κρόνο ή τη Ρέα.
Πίσω παριστάνεται κτίσμα, ίσως ο πύργος των μακάρων, όπου είχε αποσυρθεί ο αρχηγός των Τιτάνων μετά την επικράτηση των νέων θεών. Την παράσταση πλαισιώνει γείσο, που κοσμείται στις λοξές πλευρές με ιχθυάκανθα και στην οριζόντια με μαίανδρο.
Πρόκειται για έργο άγνωστου καλλιτέχνη, ο οποίος, όμως, είχε δεχθεί επιρροές από τη δωρική πελοποννησιακή-κορινθιακή σχολή πλαστικής.
Σήμερα εκτείθεται στo Aρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.
Πηγή: odysseus.culture.gr/
facebook
twitter
google+
fb share